Népszabadság
2011. december 21. 11:03

Uniós küldöttek jelezték Varga Mihálynak, hogy benne látják a kormányfőt?

Lapzártánkig nem tudtak arról fideszes és kereszténydemokrata vezető politikusok, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a kormány eleget tenne José Manuel Barroso „erőteljes tanácsának”, és visszavonná a parlamentnek már benyújtott jegybank-, illetve pénzügyi stabilitási törvényt. Forrásaink azt mondták: a miniszterelnök sem szűk körben, sem Fidesz-elnökségi ülésen nem tett még csak utalást sem erre. Válaszát viszont még karácsonyig elküldi az Európai Bizottság elnökének.

A jegybanktörvény részletes vitája kedden volt a T. Házban, a módosító indítványokról pénteken szavaznak. A parlamenti ülésen Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke, az IMF-fel tárgyaló delegáció tagja megerősítette: nem vonják vissza azt az inkriminált módosító indítványt sem, mely a Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) lehetséges összevonásának feltételeit teremti meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy olyan módosító indítványt sem nyújtanak be, mely a két szervezet azonnali egyesítését célozza.

Európa a felügyeleti és jegybanki funkciók összevonásának irányába halad, a törvénymódosítással a lehetőségét teremtik meg, hogy akár 2013-ban, akár 2014-ben ezt megtehesse a magyar parlament. Rogán kiemelte, hogy az Európai Központi Bank 15 pontot javasolt, ebből 13-at maradéktalanul átültetnek. A keddi ülésnapon benyújtott egy olyan módosító javaslatot, amellyel visszatér a monetáris tanács egy évvel korábbi jelölési rendje, vagyis az Országgyűlés fogja megválasztani a tagokat.

Az EKB felvetette ugyan, de nem kifogásolta az MNB-alelnökök számának kibővítését, így a kormány tartja magát a plusz egy tag delegálásához. Rogán ezt azzal indokolta: az elnök és az alelnökök mandátuma egyszerre jár le, így a plusz egy tag tudja majd megtestesíteni a monetáris politika folyamatosságát. Az új jegybanktörvény zárószavazása szilveszter előtt lesz.

Tágan kell érteni az "arányosság" fogalmát?

A stabilitási törvény zárószavazása viszont pénteken lesz. Egy fideszes politikus lapunknak azt mondta: érthetetlen, miért az aggodalom, hiszen nem az egykulcsos, hanem az „arányos” adózást szeretnék alkotmányban rögzíteni, „ez pedig már most sem szigorúan egykulcsos”.

Ráadásul a tervek szerint a stabilitási törvény tartalmazná a KDNP által jegyzett „családi adókedvezmény” passzust is, melyet a családvédelmi törvény határoz meg – hívták fel munkatársunk figyelmét. Lapunknak tegnap kormányközeli források megerősítették: Orbán számára nem csak „szólam”, hogy Magyarországnak meg kell őriznie versenyelőnyét a térségben, ezért szeretné megőrizni a szabad kezet az adópolitikában.

Az egyik, a miniszterelnökhöz közeli forrásunk annak kapcsán, hogy Barroso gyakorlatilag ultimátumot adott a magyar kormányfőnek, úgy összegzett: „ez pozícióharc az EU, illetve Orbán részéről az IMF-tárgyalások előtt”. Nem véletlen, hogy a magyar fél kész helyzetet teremt a jegybanki és a pénzügyi stabilitási törvénnyel. És ez nemcsak az IMF-tárgyalásoknak szól, hanem része az uniós stabilitási paktum aláírása előtti kötélhúzásnak is – tette hozzá.

Varga Mihály hosszasan tárgyalt Orbán Viktorral

Vannak olyan hírek, melyek szerint Varga Mihályt uniós részről informálisan megkeresték, mert benne látják egy Orbán utáni korszak miniszterelnökét, de erről forrásainknak nem volt tudomásuk. A miniszterelnökségi államtitkárt nem értük el. Tegnap délután Orbán Viktor hosszasan beszélt vele. Munkatársunknak az egyik kormánytag úgy írta le a miniszterelnököt: „Elszánt. Elmegy a falig. De ha az ország érdeke megkívánja, végül megkerüli a falat, az érdekeinek megfelelően, előre gyártott stratégia mentén.”