mszp.hu | Belföld | fideszes hazugságok önkormányzatok
2016. február 17. 16:46

Vajon mi vár még ránk „hatékony helyi közigazgatás” címén?

Egy nem publikus, még nem jóváhagyott anyagot mutatott ma be sajtótájékoztatóján Halmi József, Győrtelek polgármestere, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alelnöke. A bemutatott dokumentum az az önkormányzatok központosításáról, jogaik újabb csorbításáról szól.

A politikus elmondta, már több alkalommal rávilágított arra, hogyan építi le a Fidesz kormány a demokráciát, és az önkormányzatiságot. Az adósságok rendezési óta nem hiszem, hogy az önkormányzatok ekkora hiányokkal találkoztak – jelentette ki a képviselő, hozzátéve, hogy az önkormányzatok költségvetési időszakában a kötelező szakfeladatok sincsenek lefedezve.

Anyagilag akarják vajon ellehetetleníteni az önkormányzatokat, hogy a központosítási tervet végre tudják hajtani? – osztotta meg kétségeit Halmi József, hozzátéve: szabványosítanak, kontrollt vezetnek be és centralizálnak - ezt a három dolgot vetítik előre a tervezetben.

Már leépítették az önkormányzatiságot a közös hivatalokkal, majd a Járási Hivatalok bevezetésével folytatták ezt a tendenciát, aztán az idén a gyermekjóléti feladatok kapcsán, majd azzal, hogy elvették a hatósági feladatokat szintén csak csorbították az önkormányzatiságot. Az ASP rendszer bevezetésével – amit a tervezett anyag vetít előre – egy internetes bázison keresztül kerülnének kontroll alá a hivatalok és működésük. A politikus az anyagból idézve kijelentette, hogy megszüntetnék a feleslegessé váló helyi hivatalokat.

Halmi József megemlítette a belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, amely szerint a korrupció forrása a polgármester és a helyi képviselők, bár Halmi megjegyezte: biztos van ilyen is, de sokkal több országos politikust vittek már el vezetőszáron, mint polgármestert vagy önkormányzati képviselőt.

A 2018-as választásra készítik elő a változtatásokat, amikorra már a kormány az önkormányzatokat teljesen maga alá gyűri - jelezte Halmi József az írásos anyag ismeretében.

Az egész a tulajdonok elvételével kezdődött, az oktatás a szociális intézmények átszervezésével, elvételével, és a helyi adózási rendszer megváltoztatásával folytatódott – fejtette ki.

Az egész anyagból az látszik, hogy a diktatúra beteljesítése zajlik ma, ami szinte visszavisz minket a tanácsrendszerbe, egy adott közösség önálló döntéseinek megszüntetésével, megágyazva a felülről jövő utasításoknak és azok végrehajtásának – jelentette ki Halmi József, majd az MSZP nevében visszautasította a bemutatott anyagban leírtakat. Felszólította a szerzőket, hagyják békén a helyi közösségeket, hogy dolgozhassanak, szépíthessék a környezetüket, és adják vissza a rendelkezési elvet, ami megilleti az önkormányzatokat.