Belföld, Gazdaság | előadás
2012. október 18. 18:24

Választani kell...!

Kéri László politológus és Petschnig Mária Zita közgazdász tartott ma előadást teljes teltház előtt a Megyei Könyvtárban, „Választani kell...” címmel a Szegfűszeg Alapítvány meghívására.

Az előadók jellemezték a mai kormányzati gazdaságpolitikát, hazánk bel– és külpolitikai esélyeit, véleményezték az államadóssági ráta és a monetáris mutatók alakulását. Emellett számokkal támasztották alá a magyar lakosság további kilátásait és a foglalkoztatási esélyeit is az „Egymillió munkahely” ígéret függvényében.

A Fidesz-kormány zászlaján ma egy jelszó látszik lobogni: „ A hatalmat megtartani minden áron!” Mindegy, hogy mennyibe, mibe kerül ez az országnak. – hangsúlyozta a közgazdász, aki kiemelte a kormány kapkodása, a Matolcsi 2 csomag egy nap alatti módosítása is csak azt a célt szolgálja ma, hogy teljesíteni tudják az EU felülvizsgálat során a 3 % - alatti deficit célt. Mindez szükséges ahhoz, hogy a túlzott deficiteljárás alól kikerüljön Magyarország, és ne kerüljenek elvonásra a kohéziós pénzek. A 150 milliárdos elvonás egyértelműen megalapozná, hogy nem történnek továbbra sem beruházások a közeljövőben, ami nem állhat a Fidesz érdekében.

Hiszen ez esetben, még ezzel is el kellene számolniuk a választók felé, és sem a munkaerőpiacon, sem az államadósság területén, sem a növekedési alapok tekintetében nem tudnak eredményeket, csak rombolást felmutatni. A kormány további hozadéka, hogy mára nincs jog– és tulajdonbiztonság sem az országban.

Kéri László szavaival élve: „Illene már kitalálnia a kormánynak gazdaságpolitikáját!” Szó sincs ma kormányzati szinten a hibák felismeréséről, az elmúlt két évben elkövetettek korrekciójáról, pedig kénytelenek lesznek beismerni, hogy ott kellett volna folytatni, ahol az előző kormányzat befejezte. A választók magatartását jellemezve a politológus elmondta, hogy azok a legtudatosabbak ma Magyarországon, akik nem választanak. A kormány oldalán a szénakazal szétesett, fújja a szél szanaszét, az ellenzékben lévő pártoknak pedig a választási szövetség kötését tudná javasolni, amit 1998 óta nem gyakoroltak Magyarország. Ha nem megy koalícióban, másfél éve van az ellenzéknek megtanulni, hogyan menjen egy napról szóló szövetség keretében a jelenlegi kormányzat megdöntése.