Választási csalás gyanúja Tiszavasváriban

Tiszavasváriban a mai nap során az MSZP tiszavasvári tagjai több jogsértésre utaló jelet érzékeltek. A hajnali órákban a település több pontján szervezett választói mozgósításra lettek figyelmesek, amely keretében úgy tűnt, alkoholos italosztásra is sor került.

A helyszínen felbukkant a Fidesz által támogatott Tiszavasváriért Közéleti Egyesület polgármesterjelöltje, Ráduly Zsolt is. Az eset összefüggései egyértelműen kivizsgálásra szorulnak, hiszen befolyásolhatták a választás kimenetelét.

A tapasztalt jelenségeket illetően, a hatályos jogszabályoknak megfelelően a Helyi Választási Bizottsághoz fordultunk. Az esetről a bejelentéshez mobiltelefonnal rögzített felvételt is mellékeltek a jogsértést észlelők. E mellett megvizsgáljuk, hogy további jogi lépések szükségesek-e, illetve azt várjuk a Helyi Választási Bizottságtól is, hogy a megismert tények függvényében kezdeményezze a szükséges eljárások és vizsgálatok lebonyolítását.

Az eset azért is igényel különös figyelmet, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében korábban már született jogerős bírósági ítélet választás rendje elleni bűncselekményért.  2002-ben Ifj. Benkő Tibort, Baktalórántháza akkori független polgármesterét ítélték el, amiért pénzt ígért mindazoknak, akik a 2002-es országgyűlési választáson a Fidesz és az MDF közös jelöltjére szavaznak.