mesterhazy.hu | Belföld | interjú
2013. október 25. 15:04

Választási győzelemre készülünk

Interjú a Somogyi Hírlapnak.

– Kedden megszületett a Bajnai-Mesterházy paktum. Ami többek közt arról szól, hogy külön listán indulnak, nem lesz közös miniszterelnök jelöltjük, de minden választókerületben egy jelöltet indítanak. Ez a némileg öszvér megoldás mire lesz elég Ön szerint?

– Választási győzelemre.

– A paktum értelmében tehát az Együtt 2014 somogyi jelöltje, Huszka Imre egyben az Önök jelöltje.

– Jó választásnak tartjuk, támogatjuk Huszka Imrét, hiszen a helyi közéletet, a helyi problémákat is jól ismeri.

– A múlt hét végi kongresszuson úgy fogalmazott, hogy változásra van szükség. Ezt azonban nem csupán az ország vezetésére értette, de pártja életkori összetételére is. Most hol tart a párton belüli fiatalítás, s összefügg-e ez azzal, hogy Lamperth Mónika nem került föl a listájukra?

– Éppen befejeztük a fiatalítást. Olyan új politikusgeneráció vezeti az MSZP-t, amelyik a korábbi években nem töltött be ilyen szerepet. Azokat a személyeket szerettük volna előtérbe helyezni, akik az elmúlt három évben az MSZP megújítását, megerősítését segítették, s ezt szerettük volna elismerni ezekkel a listás helyekkel. Három év alatt megújítottuk a pártot, s elfogadtunk egy markáns baloldali programot.

– Mit jelent a markáns baloldali program? Nem hangzik el túl sok ígéret ebben?

– Szerintem nem. Csupán annyi, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy olyan Magyarországot építsünk, amelyikben a jólét és a biztonság a hétköznapi életben is megjelenik.

– Honnan biztosítanának forrást ezek megvalósításához?

– A költségvetést józanabban osztanánk újra. A második egy felelős gazdaságpolitika, a harmadik, hogy egy ilyen gazdaságpolitikai programmal hosszú távon az államadósság finanszírozása olcsóbb lesz. A negyedik, hogy az uniós forrásokat gyorsabban, hatékonyabban és más típusú prioritások mentén használnánk föl, s végül, az adózási fegyelmet növelnénk, az adóalanyok számát bővítenénk, s visszaszorítanánk a korrupciót.

– Nem lehet megkerülni a kérdést, pillanatnyilag hol tart a bajai ügy?

– Továbbra is úgy tartjuk, hogy a Fidesz és néhány jobboldali sajtóorgánum sokszor jobban értesült, mint a rendőrség. Mi azt tettük, amit minden törvénytisztelő állampolgárnak tennie kell. Ha eljuttatnak hozzánk egy bizonyítéknak látszó tárgyat, amin első ránézésre bűncselekmény valósul meg, akkor az egyetlen lehetséges reakció, hogy eljuttatja az ember a rendőrséghez. Mi ezt tettük, s ott ismeretlen tettes ellen tettünk feljelentést. Mi nem rendeltünk, nem kértünk ilyen anyagot. Sokkal inkább úgy látszik, hogy ez a Fidesz számára egy jó fedőtörténet.

Márkus Kata