mszp.hu | Belföld | EP2014 közlemény
2014. május 22. 09:05

Választási törvénytelenségek Óbudán

Erőszakkal próbálták megakadályozni május 17-én az óbudai piac mellett kitelepülő MSZP-s aktivisták kampánytevékenységét a piac biztonsági őrei. A reggeli órákban egy törékeny alkatú hölgy szórólapokat osztott a piac melletti járdán. Aktivistánkat előbb szóban inzultálták, majd le is lökték a járdáról az úttestre, az általa osztott MSZP-s újságokat pedig kitépték a járókelők kezéből. A kiérkező rendőrök felszólították a biztonsági őröket, hogy hagyjanak fel jogsértő tevékenységükkel. A járda ugyanis közforgalomnak átadott magánterület, aktivistánk tehát jogszerűen kampányolt. A tettlegességről telefonnal rögzített videó is készült, ezt személyiségi jogi okokból nem közölhetjük, de a feljelentésünk mellé csatoltuk.

Egy másik, szintén telefonnal rögzített videófelvételen az látszik, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által megbízott alvállalkozók szisztematikusan tépkedték le az MSZP-s plakátokat május 19-én a Szentendrei úti villanyoszlopokról. Mivel a Kúria március közepén egyértelműen kimondta, hogy lehet villanyoszlopra plakátolni, aktivistánk a rendőrséghez fordult. A hatóság azonban sokszori bejelentésére sem volt hajlandó fellépni plakáteltávolítókkal szemben.

Az MSZP a történtek kapcsán három feljelentést is tett, a két eset ugyanakkor ugyanarra a tényre világít rá: a Tarlós István vezette fővárosi vezetés immár törvénytelen eszközöket is bevet annak érdekében, hogy a budapesti utcákon továbbra is legaktívabban jelen lévő MSZP-s szimpatizánsok akaraterejét megtörje. Az aktivistáink munkáját akadályozó biztonsági őrök és a munkájukat tönkretevő közterületesek politikai megbízóinak üzenjük: Budapest a szabadság szigete marad május 25-e után is, az őszi önkormányzati voksolás után pedig nem csak az óbudai önkormányzat, hanem a fővárosi vezetés is tiszteletben fogja tartani a demokrácia és jog szabályait.

MSZP óbudai szervezete