MTI/mszp.hu | Belföld | munkanélküliség
2013. június 27. 13:38

Változatlan a munkanélküliek száma

A kormányváltás óta lényegében változatlan a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottság pedig nem nőtt érdemben - reagált az MSZP-s Gúr Nándor csütörtökön sajtótájékoztatón Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő kijelentéseire.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke azt mondta: a 2008-as gazdasági-pénzügyi válság előtt 330 ezren voltak munkanélküliek, ma pedig 460 ezren, nagyjából ugyanannyian, mint a 2010-es kormányváltáskor, vagyis a Fidesz-kormány a válság elmúltával nem tudta csökkenteni a munkanélküliséget.

Kiemelte, hogy a 14 és 25 év közötti fiatalok munkanélküliségi rátája nőtt az elmúlt három évben, és már 27 százalék. Eközben - fűzte hozzá - az álláskeresési járadékot kilenc helyett már csak három hónapig folyósítják.

A parlament munkaügyi bizottságának MSZP-s elnöke közölte: a munkanélküliek mindössze 10 százaléka kap álláskeresési járadékot, 35 százalék pedig szociális támogatást, a többiek kívül esnek az ellátórendszeren.

Gúr Nándor hangsúlyozta: a foglalkoztatottak száma is elmarad a válság előtti szinttől. Noha 90 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor, ez szinte kizárólag a közfoglalkozatás bővülésének köszönhető, valamint annak, hogy a négy órában foglalkoztatottak száma nőtt a nyolc órában dolgozók számának rovására - jegyezte meg.

Bírálta azt is, hogy a kormányváltás óta csökkent a minimálbér vásárlóereje.