Belföld | közlemény közmunka munkanélküliség
2013. január 24. 12:15

Vas és a cél

A vas és acél országa leszünk! - adta ki a sötét korokból ismert jelszót Orbán Viktor egy évvel ezelőtt, amikor éppen az ország újraiparosítását és az elrugaszkodás évét hirdette meg. 2012-ben aztán Magyarország nyugati fele olyat is látott, amit a legsötétebb korokban sem tapasztalt: csoportos létszámleépítéseket. Igaza van Orbán Viktornak: ez tényleg özönvízszerű változás...

Magyarország ma: a Fidesz munkahelyvédelmi akciótervét hirdető óriásplakátok tövében dühös munkanélküliek. A tömeges elbocsátások és szezonális munkák kifutása után közel 14 százalékkal nőtt decemberben a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében.

A tömeges munkanélküliség az ország nyugati felében korábban legfeljebb a televíziókban látott jelenség volt, így okkal vált ki indulatokat: Orbán Viktor új, adófizető munkahelyeket, nem pedig a bezáró üzemek és logisztikai központok helyére telepített közmunkatelepeket ígért!

Vas megye célja nem a könyöradományként kezelt közmunkára való várakozás. Vas megye és Nyugat-Magyarország ma már nem az Orbán-kormány példátlan gazdasági kudarcának folytatására, hanem egy gazdasági fordulatra vár.

Az MSZP már bemutatott Nyugat-Magyarország Programja elsősorban a valódi fejlődést biztosító fejlesztéspolitikáról - a kiemelt vállalkozói övezetek kialakításáról, a kkv-szektor erősítéséről, a beruházásbarát gazdasági környezet újrateremtéséről - szól.

Nemény András,
országgyűlési képviselő