mszp.hu | Belföld | HÉV fonódó villamos Budapest
2015. május 16. 16:30

Veszélyben a HÉV-alagút – veszélyben a fonódó villamos?

A BKK-nak egy hónapra volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön arra, amit már minden budapesti tudott: a budai fonódó villamos nem építhető meg a Margit híd és a Batthyány tér közötti HÉV-alagút megerősítése nélkül. Érthető a kivitelezők döntése, akik nem vállalták az építkezés folytatását a nem ilyen célra tervezett alagút felett, noha ezt a döntést a BKK-nak kellett volna meghoznia, ráadásul már hetekkel ezelőtt.

Amikor egy hónappal ezelőtt megrepedt a szerkezet és betondarabok hullottak a vágányokra, egyértelművé vált, hogy az alagút nem bírja majd el az új villamos pályáját és a több tíztonnás szerelvényeket. Megfelelő előkészítéssel, szakmai tervezéssel és hozzáértő munkaszervezéssel a mostani botrány elkerülhető lett volna.

Itt már nem elég a kozmetika, el kell végezni az alagút teljes megerősítését, máskülönben a budapestiek biztonsága kerül veszélybe. Szégyen, hogy a főváros és a BKK nem gondolt erre korábban. Választ várunk a főváros vezetésétől arra, hogy a mostani leállás, illetve az alagút nyári lezárása mennyivel lassítja a budai fonódó villamoshálózat építését és veszélyezteti-e a beruházás sokmilliárdos uniós támogatását.

A HÉV-alagút ügyével a VS.hu cikke foglalkozott korábban.

Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető