Belföld, Gazdaság
2012. december 18. 06:21

Veszélyeztetett terhesség

Az Orbán-kormány adórendszere éppoly kiszámítható, mint amennyire igazságos: beszámíthatatlan és igazságtalan. Ez a teher jelenti ma a legnagyobb veszélyt Magyarország talpra állására.

Az Orbánék azonnali és radikális adócsökkentéssel kampányoltak, majd 30 hónap alatt 30 új adót vezetettek be, és jövőre is tovább bővítenék Európa legbonyolultabb és legterhesebb adórendszerét.

A 2013-as adórendszer is igazságtalan, aránytalan, átláthatatlan és minden bizonnyal a jövő évi költségvetéssel együtt fog elbukni. Az adóemelések tovább növelik az inflációt, tovább terhelik a családi kasszákat, tovább csökkentik a lakossági fogyasztást. A kiszámíthatatlan, hónapról-hónapra változó adóklíma pedig végképp elriasztja a munkahelyteremtéshez nélkülözhetetlen beruházókat.

A pofon tehát ismét azok arcán csattan majd, akiket az Orbán-kormány az elmúlt két és fél évben már oly sokszor arcul csapott: az átlagjövedelmű családokon, a munkahelyteremtő vállalkozásokon.

Ez a kettős teher jelenti ma a legnagyobb veszélyt Magyarország talpra állására. Az MSZP gazdasági kilábalási koncepciója ezért megszüntetné az Orbán-kormány igazságtalan egykulcsos adórendszerét, Európa legmagasabb áfáját, a foglalkoztatást serkentő közteherviselést vezetne be. A fogyasztást, a beruházást és a növekedést egyaránt gátló banki és ágazati különadókat pedig elviselhető szintre csökkentené.

Tukacs István
országgyűlési képviselő