Belföld | tündérmese Matolcsy György
2013. november 20. 14:20

Világok harca: Matolcsy és a tények

Matolcsy György továbbra is hadilábon áll a tényekkel. Megfeledkezve az igen kifejező népi szólásról, amely szerint az öndicséret büdös, a jegybankelnök őszinte elragadtatással ömleng saját miniszteri teljesítményéről.

Matolcsy mintha nem olvasta volna a Fidesz-közeli Századvég munkatársa által közzétett tanulmányt, amely szakmai alapon elemzi az Orbán-kormány gazdaságpolitikai alapkövének számító egykulcsos adórendszert. Így ugyanazt állapítja meg, amit az MSZP már évek óta mond: az egykulcsos szja igazságtalan a kisjövedelmű munkavállalókra és káros a gazdaságra nézve.

Azt is elfelejti Matolcsy, hogy a 2010-es kampányban még 4-6 százalékos gazdasági növekedést ígért, ezzel szemben négy év után is csak alulról súrolják az 1 százalékot. Ez valóban történelmi fordulat az emlékezetkiesésben. 3 év után a választópolgárok 83 százaléka érzi úgy, hogy nehezebb lett az élete, rosszabbul él, mint a kormányváltáskor.

Az MSZP ezért gazdaságpolitikai fordulatot tart szükségesnek. Erre az Orbán-kormány léthatóan nem képes, így a változásra csak egy 2014-ben felálló új kormány adhat reményt.

Józsa István
frakcióvezető-helyettes