Belföld | útfelújítás Sopron
2013. november 22. 12:21

Virtuális utak Sopron körül

Sopronban járt a Fejlesztési Minisztérium egyik államtitkára, akinek a szavaiból kiderült, még tíz év kell az M85-ös gyorsforgalmi út elkészüléséhez.

De korábban is hallhattunk már sajtótájékoztatókat, például Firtl Mátyástól, aki Sopron és környéke országgyűlési képviselője és lassan kilenc éve csücsül a Parlamentben. Ő néhány hete állt ki a a 85-ös főútra és azt mondta, hogy 2020-ra már meg is építik a Sopron-Pereszteg közti 27 km-es távolságon a gyorsforgalmú utat. Ezzel nem csak az a baj, hogy egy hét év múlva átadandó úttal próbál kampányolni, hanem az, hogy ez a szakasz már régen elkészülhetett volna, ha a Fidesznek valódi szándékában lenne ez az építkezés.

Ha még jobban utánanézünk, Firtl Mátyás, 2009-ben, amikor a világgazdasági válság még erősen éreztette hatásait, 300 milliót követelt a Sopront elkerülő észak-nyugati gyűjtőút építésére. Igaz, akkor még ellenzéki képviselőként, különösebb felelősség nélkül tette mindezt. Azóta, mióta a pártja van hatalmon, ráadásul szerintük Magyarország is jobban teljesít, már nem szorgalmazza ennyire ezt a kérdést. A várost északról elkerülő út megépítésére még időpontot sem mernek mondani.

Vajon most miért nem nyújt be módosító indítványokat a költségvetéshez, hogy Sopron és környéke jobban fejlődhessen?!

Továbbá szeretnék megkérdezni, ha már Sopron olyan befolyásos politikussal is rendelkezik, mint a volt fejlesztési államtitkár Molnár Ágnes, akkor miért nem sikerült a gyorsfogalmi út ügyében előrelépést elérni az elmúlt közel 4 esztendőben? Neki ténylegesen volt lehetősége és hatalma, hogy előmozdítsa 85-ös főút fejlesztését. Ezzel szemben tegnapi hír, hogy Molnár Ágnes ebben a parlamenti ciklusban azon három képviselő egyike, aki egy másodpercig sem szólalt fel, ez döbbenetes annak tükrében, hogy soproniként illene kiállnia város fejlődését nagyban előmozdító közútfejlesztésért.

Kalmár István
elnök, MSZP Soproni Szervezete