Vita a többszintű kormányzásról és a litván elnökség bemutatkozása

„A különböző integrációs rendszerek léte elkerülhetetlen napjaink Európai Uniójában. Viszont mindaddig nem várhatjuk el, hogy ezek a mechanizmusok tökéletesen működjenek, amíg az emberek nem érzik, hogy a politikusok is felelősségre vonhatók."

Kedd délelőtt tartotta ülését az Európai Parlament alkotmányos ügyekért felelős bizottsága. Dr. Gurmai Zita két kulcsfontosságú témával kapcsolatban is felszólalt. Az Európai Unió többszintű irányításának alkotmányos problémáiról szóló vitában kiemelte az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a politikai ellenőrzés hiányát. Ezek után köszöntötte Vytautas Leskevicius litván külügyminiszter helyettest, aki azért látogatott el az ülésre, hogy ismertesse a litván elnökség külügyi stratégiáját.

Az alkotmányos ügyekkel foglalkozó brüsszeli bizottság ülésének első fele egy friss jelentéstervezet megvitatásával telt el. Ezen jelentés az unió intézményi struktúrájának helyzetével, belső egyensúlyával és demokratikus legitimálásával foglalkozik. Dr. Gurmai Zita, a bizottság alelnöke, felszólalásában elmondta: „a különböző integrációs rendszerek léte elkerülhetetlen napjaink Európai Uniójában. Viszont mindaddig nem várhatjuk el, hogy ezek a mechanizmusok tökéletesen működjenek, amíg az emberek nem érzik, hogy a politikusok is felelősségre vonhatók."

Az ülés második felét a frissen munkába állt litván elnökséget képviselő Leskevicius külügyminiszter helyettes beszámolója nyitotta meg. A beszéd meghallgatását követően, Gurmai képviselőnő felszólalásában hangsúlyozta a politikai pártok jogállásáról és a költségvetésről szóló rendelet megalkotásának fontosságát. Végezetül a miniszter egyetértett a képviselő felvetéseivel és a tárgyalások mielőbbi elmélyítését szorgalmazta.