mszp.hu | földmutyi
2014. február 22. 12:29

Vitatható földügyek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is elérte a földmutyi, s a helyzet súlyosabb, mint gondoltuk - jelentette ki Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta: nincs rendben az, ha egy állami hatóság úgy küld vissza földpályázati anyagot, hogy a borítékot fel sem bontja. Ha legalább egy pályázó anyagát nem bírálták el, akkor a többi elbírálása is vitatható, az eljárás pedig nem korrekt.

Az elnök kijelentette, van olyan települése a megyének, amelynek határában több, mint egymilliárd forint értékű földhasználati jogosultságát adták oda fideszes közszereplőnek és családtagjának, ami évi több mint 50 millió forint értékű támogatást jelent, és ez esetben nehezen lehetne elvitatni a politikai közelséget. Az országgyűlési képviselő azt is megjegyezte, hogy van olyan cég, amelyik - miután elnyerte a pályázatot - azonnal tulajdonost is cserélt.

A megyébe is begyűrűzött földmutyit csak úgy lehet orvosolni, ha az április 6-a után megalakuló új, baloldali kormány felülvizsgálja a kifogásolt eljárásokat, hiszen ezekben az ügyekben a Fidesz kormányzatnak nem érdeke a korrekció. A választásoknak ez is a tétje - hívta fel a figyelmet -, hiszen csak kormányváltással érhetjük el, hogy a most esélytelenül indult pályázók is lehetőséget kapjanak.

Végül köszönetet mondott a megye azon választópolgárainak, akik támogatták a demokratikus ellenzék jelöltjeit.