Belföld | házszabály közlemény
2013. november 25. 18:03

Vizsgálóbizottság igen, Jobbik nem – az MSZP megoldása

Az MSZP az utóbbi időben nem először szembesül azzal a dilemmával, hogy szabad-e legalább olyan ügyekben, amelyek egyértelműen az ország érdekét szolgálják, együttműködni a szélsőjobboldali Jobbikkal.
A kérdésre választóink világos választ adtak: a szélsőjobboldallal való együttműködést semmilyen esetben és formában nem tartják elfogadhatónak. Ezt tiszteletben tartva, ugyanakkor a magyar nemzeti érdekeket sem szem elől tévesztve dolgoztuk ki megoldási javaslatunkat arra a problémára, amelyet a kormányzati visszaéléseket kivizsgáló bizottságok felállításának kétharmados korlátozása jelent.

A mindenkori demokratikus ellenzék ellenőrzési jogainak erősítése érdekében az MSZP a Házszabály módosítását kezdeményezte, amely a parlamenti ellenőrző vizsgálóbizottságok felállítását könnyítené a mindenkori ellenzék számára. T/12645-ös számon benyújtott javaslatunk lényege, hogy a jövőben ne csupán a képviselők egyötöde kezdeményezhesse parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, hanem adott esetben a mindenkori ellenzéki képviselőcsoportok fele is.

Javaslatunkat jövőbe mutatónak és tartósnak gondoljuk, hiszen a 2014-es kormányváltás esetén a Fidesznek is biztosítaná ugyanezen jogokat.