mszp.hu | Belföld | Fesztiválzenekar közlemény
2016. május 05. 11:21

Zsarolás és fenyegetőzés – ez a Fidesz kultúrpolitikája

Tarlós István és helyettese, Bagdy Gábor szerdán nyíltan megzsarolta Fischer Ivánt és a Budapesti Fesztiválzenekart, illetve rajtuk keresztül Budapest minden polgárát. E zsarolás lényege, hogy aki kritizálni meri a városvezetés kultúrpolitikáját, az a töredékére csökkent fővárosi támogatást is elveszítheti.
Furcsa, hogy Tarlós István vádolja hisztériával és fenyegetőzéssel a Fesztiválzenekar vezetését, miközben éppen a városvezetés közleménye ordít a sértettségtől, a személyeskedéstől és a fenyegetőzéstől. Ez azt mutatja, hogy a fideszes városvezetés az, amely elvesztette az önkontrollt.

Budapest minden kulturált és kultúraszerető polgára nevében visszautasítjuk ezt a Budapesthez méltatlan, útszéli stílust. Visszautasítjuk, hogy tisztességes városvezetés helyett az arrogancia és a pitiáner zsarolás uralkodjon el Budapesten.

Felelőtlenségnek tartjuk továbbá, hogy Tarlós István fél éven keresztül hitegette a Budapesti Fesztiválzenekart, amelytől végül év közben vont el 200 millió forint támogatást, s amely emiatt kénytelen koncertturnékat lemondani.

Szánalmas és alkalmatlan az a városvezetés, amely Budapest egyik legfontosabb kulturális „exportcikkével”, a Fesztiválzenekarral kapcsolatban csak azt látja, hogy az mit kap, azt viszont nem, hogy mit ad nekünk, budapestieknek és az egész országnak. Minden egyes lemondott fellépés a fideszes városvezetés szégyene.

Horváth Csaba,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében