Népszava
2012. május 17. 11:31

Zsarolják a diáksportot

Szombaton tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), melyen a küldöttek a Népszava információja szerint Balogh Gábort, korábbi kétszeres világbajnok öttusázót, Orbán Viktor sportügyekért felelős tanácsadóját választják meg elnöknek, és döntenek az alapszabály módosításáról is. A probléma az, hogy mindezt nem önként, hanem központi utasításra teszik.

Lapunk úgy értesült, hogy több problémát is felvet az MDSZ tisztújító közgyűlése. Az MDSZ a közép- és általános iskolás gyermekek sportjával, illetve diákolimpiák szervezésével és lebonyolításával foglalkozik. A diákolimpiákat az iskolai testnevelésórákon tanított, összesen tizenkét sportágban rendezik meg alulról fölfelé építkező rendszerben: van kistérségi, megyei és országos diákolimpia.

A közgyűlés előtt az MDSZ elnöksége döntött az alapszabályt módosító javaslatokról, amiben nincs semmi rendkívüli. Abban viszont már van, hogy a küldöttek nem arról szavaznak, amit az elnökség jóváhagyott, hanem a szövetség központi e-mailcíméről szétküldött, másik szabályzatról. Ebben az e-mailben arról is tájékoztatták őket, hogy amennyiben nem szavazzák meg a módosításokat, az MDSZ nem kap állami támogatást. A módosítások között szerepel az elnökség létszámának drasztikus csökkentése is: eddig minden megyéből, illetve Budapestről volt egy-egy tagja a testületnek, ami kiegészült a három alelnökkel és az elnökkel. Ezt létszámot a tervek szerint nyolcra csökkentik, a régiek közül maradhat egy alelnök, illetve egy korábbi tag, a többi helyet az új elnök emberei kapják meg.

Lesz egy ügyvezető igazgatója is az MDSZ-nek, akinek kilétét egyelőre homály fedi, a jogkörei azonban szinte megegyeznek azokkal, amelyekkel eddig a főtitkár rendelkezett. Utóbbi mandátuma még egy évig érvényes, az új rendszerben azonban nem sok feladata marad.

Az eddigi elnök, Deák György lemond, az ő helyére kell új vezetőt választani. Lapunk próbált utánajárni, hogy Deák önkéntes lemondásával csak a leváltását akarta-e elkerülni, de nem sikerült elérnünk. Annyit megtudtunk, hogy az elnök már négy éve is a távozás gondolatával foglalkozott, de akkor még vállalta négy évre a diáksportszervezet irányítását.

A Népszava megkereste Balogh Gábort is, aki megerősítette a felkérést, de mint mondta, elképzeléseit először a közgyűlés résztvevőivel szeretné megismertetni, addig ezzel kapcsolatban nem akar nyilatkozni. "Nem vagyok az MDSZ demokratikusan megválasztott elnöke, ezért a feltett kérdésekre csak megválasztásom esetén tudok válaszolni" - mondta Balogh Gábor.

NÉPSZAVA-információ /