Hírek

JEL-et adtak a baloldali fiatalok

Felkiáltójelet formálva demonstráltak baloldali magyar fiatalok az Európai Parlament strasbourgi épületében. Az ötven fiatal Ujhelyi István szocialista EP-képviselő meghívására érkezett az európai törvényhozás franciaországi központjába, több mint harminc magyar településről. Megmozdulásukkal egyszerre kívántak a jelenlévő európai képviselőknek és a magyar kormánynak, illetve a teljes magyar közéletnek is üzenni.

Szanyi Tibor a kohéziós politikáról: gyorsítás, párbeszéd és tisztaság

A kohéziós politika kialakításának csúszásáról folytatott vitát az Európai Parlament hétfőn Strasbourgban. A vita során Szanyi Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a programalkotás EU-s szintű felgyorsítása mellett a tagállami végrehajtásra is érdemes időben odafigyelni, sőt ösztönözni szükséges azt. Bizakodását fejezte ki, hogy a felelős tagállami szervezetek is kapnak ehhez megfelelő útmutatást az Európai Bizottságtól.

Az új baloldal megteremtésével lehet perspektívát adni a nemzetnek

Folyik a vita a magyar baloldal megújításának szükségességéről és irányáról. Ennek keretében tartott vitanapot az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja 2014. november 15-én. S hogy mennyire izgatja ez a kérdés az embereket, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ország minden részéről sokan jöttek el a Jókai utcai székházba és több, mint húszan hozzá is szóltak a vitához!„Nem a sorozatban elveszített választási vereségek miatt került válságba az MSZP, hanem a válsága miatt veszített” – szögezte le kiindulásként vitaindítójában Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója. Ezt a több éve tartó folyamatot elemezte nagy felelősséggel és hozzáértéssel a Baloldali Tömörülés.

Azonnal be kell tiltani a fideszes földadót!

Az MSZP azonnali tiltó határozatot követel a földadó helyi bevezetése ellen! A Fidesz által bevezethetővé tett helyi termőföldadó elfogadhatatlan a négymillió szegénységben élő ember, valamint a kétmillió földtulajdonos miatt is. Az újabb adó újabb élelmiszerár-emelést jelent és teljesen értelmetlen.

Ötpárti egyeztetést kezdeményezünk

Az MSZP határozott álláspontja szerint a hazánk biztonságát szavatoló intézményrendszer kialakítása és megfelelő működtetése a pártpolitikán felül álló nemzeti érdek. Ennek megfelelően a nemzetbiztonsági szolgálatok működését szabályozó törvényeket hagyományosan nagy többséggel szokta elfogadni az Országgyűlés.

Etikai vizsgálat indul Bálint Imre ellen

Megdöbbenve értesültem arról, hogy tagtársunk, Bálint Imre a Facebook közösségi oldalon elfogadhatatlan stílusban kommentelt egy bejegyzést. Bár Bálint Imre magánemberként tette bejegyzését, közösségünk az ilyen durva és sértő kifejezésekkel nem tud azonosulni, ezért etikai vizsgálatot kezdeményezek vele szemben.

Ujhelyi az Európai Tanács elnökéhez fordul: objektív, de kemény uniós demokrácia-ellenőrzés kell

„Magyarországnak résen kell lennie, mert az Európai Unióban tervezett új demokrácia-ellenőrző mechanizmust először hazánk ellen kívánják alkalmazni” – nyilatkozta az állami rádiónak Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő. Sajátos beismerése ez annak, hogy az orbáni rezsim valóban korlátok közé szorította a demokratikus értékeket és veszélyes módon leépítette Magyarország jogállami immunrendszerét. 

Nemzeti minimumra van szükség

Az MSZP bízik abban, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésein a következő négy évben az anyaországi pártok és a határon túli szervezetek megállapodnak egy nemzeti minimumban, amelynek része az autonómiatörekvések támogatása - mondta az ellenzéki párt elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Gyermekjogok ma Magyarországon

A világ és az Európai Unió is afelé halad, hogy minél inkább biztosítsa a gyermekjogokat. A magyar kormány ezzel szemben az elmúlt négy és fél évben semmi mást nem tett, mint hogy csorbította, számos alkalommal mondhatni sárba tiporta e jogokat.

Az MSZP Tudományos, Felsőoktatási és Innovációs Tagozatának felhívása

A rövid távú politikai érdekeket szem előtt tartó választási kommunikáció idejének lejártával immár „csak” Magyarország sorsa forog kockán. Az MSZP Tudományos, Felsőoktatási és Innovációs Tagozata felhívással fordul a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek oktatóihoz, kutatóihoz, a hallgatókhoz és mindenkihez, akinek fontos az ország jövője.