Szöveg nagyítása

Választás 2014 - folyamatasosan frissülő hírek, információk

Híreink folyamatosan frissülnek.

21.55 - Részvételi arány - 60,2 százalék

18.30 - A következő fél órában dől el a kormányváltás!

18.00 - A következő egy órában dől el a kormányváltás!

17.00 - A következő két órában dől el a kormányváltás!

A szavazás eddigi állása alapján a részvételi adatok reménykeltőek, de hiába a szinte tapintható kormányváltó hangulat, még nem dőlt el semmi.

Az egyes szavazókörök előtt kígyózó sorok arról árulkodnak, hogy a kormányzat láthatóan nem készült fel megfelelően ekkora létszámú átjelentkező szavazó fogadására. Nagyobb helyiségekkel, több szavazófülkével, nagyobb bizottságokkal ezek a problémák megelőzhetők lettek volna.

Arra kérünk mindenkit, akik most sorban állnak, legyenek kitartóak, ne veszítsék el a türelmüket. Azokat is biztatjuk, akik még nem mentek el szavazni: éljenek alkotmányos jogukkal, és voksukkal segítsék a kormányváltást!

Minden kormányváltást kívánó magyar polgárnak tudnia kell: a mostani türelem Magyarország következő közös négy évét határozza meg!

Tóbiás József
frakcióvezető-helyettes

16.45 - Még három óra

Rengeteg olyan jelzés érkezett ma a kormányváltó erőkhöz, hogy a szavazók hosszú, tömött sorokban várják türelemmel, hogy leadhassák voksukat. A sorban állóktól türelmet, a még otthon maradtaktól két X-et kérünk, mert jó esély van a kormányváltásra!

Tóbiás József a három órás részvételi adatot ismertetve sajtótájékoztatón közölte, 45,7%-os részvétel azt jelzi, hogy Magyarország felelősen akar választani. Rengeteg olyan jelzés érkezett a kormányváltó erőkhöz, hogy a szavazók hosszú, tömött sorokban várják türelemmel, hogy leadhassák voksukat. A sorban állóknak azt üzenjük, annak ellenére legyen türelmük, hogy a kormányzat láthatóan alul tervezte a választás lebonyolításához szükséges humán- és eszközerőforrásokat.

A hátralévő három órában dől el a választás, ezért arra kérjük mindazokat, akik bár azt érzékelik, hogy jó irányba halad a kormányváltás ügye, menjenek el szavazni, mert minden szavazat számít, minden szavazat kell a változáshoz.

Tóbiás szerint meglepetés is születhet, de ehhez mindenkire szükség van most, aki úgy érzi, hogy az elmúlt években sokkal kevesebbet kapott, mint mások. A választási iroda arról biztosított, hogy mindenki leadhatja a voksát, aki 7 óra előtt megérkezik a szavazóhelyiségbe.

Még három óra van még hátra az urnazárásig és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke szerint jó esély van a kormányváltásra. De a következő három óra fog dönteni. Ezért senki ne vesztegesse a szavazatát nem létező pártokra. Egy lista van, a 17-es, amely változást hozhat Magyarországon a következő évekre.

A kormányváltó szövetség közös demokrácia vonalára vasárnap eddig már több mint 190 telefonos bejelentés érkezett – tudatta. A legtöbb a szavazás titkosságát érinti, nincs függöny a fülkékben, nem lehet saját tollal szavazni, nincs elég boríték stb. Mindenkit, aki részt vesz a szavazás lebonyolításában, arra kért, hogy szavatolja a szavazás titkosságát.

Továbbra is kapunk jelzéseket szavazatvásárlásokról, illetve közmunkások zsarolásáról, ezért mindenkit arra kérünk, hogy jelezze, ha valami szabálytalant lát. Működik, és folyamatosan dolgozik a kormányváltók által közösen felállított jogi team, és ha jogtalanságot tapasztal, azonnal megteszi a szükséges lépéseket.

16.15 - Mesterházy Attila felhívása

Rohan az idő, de még nem késő, hogy elindulj szavazni! Aki kormányváltást akar, aki saját kezébe akarja venni a sorsát, és egy másik Magyarországon akar élni, annak szavaznia kell, és a Kormányváltó erők 17-es számú listáját és jelöltjeit kell támogatnia!

Minden szavazat számít, gyerünk, húzzunk bele!!!

15.45 - Részvételi arány - 15 órakor 45,02 százalék

A választásra jogosultak 45,02 százaléka, 3.610.437 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 50,22 százaléka, 686.325 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A megyék között a részvételi arány 15 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 47,39 százalék, ami 117.856 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Bács-Kiskun megyében volt, 41,23 százalék, ebben a megyében 176.158-an voksoltak.

14.20 - Fülkék, függöny nélkül

Gyöngyös néhány szavazókörében megkérdőjelezhetővé vált a szavazás titkossága, mivel a szavazófülkékről hiányzott a függöny, és néhány esetben a szavazópolgárok hívták fel a figyelmet arra, hogy a szavazóköri delegáltak ráláthatnak a leadott szavazatra. A problémát a kormányváltó pártok jelöltje jelezte a gyöngyösi jegyzőnek, és a helyi választási bizottságnak.

13.12 - Mesterházy már szavazott

"Veszprémben én is leadtam a szavazatomat. Ha még nem voltatok, menjetek el mindenképpen, csak Veletek együtt sikerülhet!" - írta az MSZP elnöke Facebook-oldalán.

12.50 - Még hét óra

Elsősorban a választási részvételi adatokról, egyebekben pedig a hátralévő órák eseményeiről tartott sajtótájékoztatót Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke, valamint Molnár Csaba, a DK országgyűlési képviselője.

Molnár Zsolt mind az öt párt nevében köszönetét fejezte ki a választópolgárok azon több mint 23%-ának, akik 11 óráig elmentek és éltek a demokratikus jogukkal. Hiszen a demokráciáknak egy fontos értékmérője, hogy mennyien vesznek részt egy választáson, és annál legitimebb lesz a következő kormány, minél többen mennek el szavazni rá. Még hét óra van hátra a választásból, és ha sokan mennek el, akkor még hét óra van hátra ebből a kormányzásból – jelentette ki.

Arra kért mindenkit, aki a kormányváltás mellett tesz hitet, hogy menjen el a következő hét órában, szavazzon, mert akkor a következő hét óra után már csak azt várjuk, hogy milyen arányban győznek a demokratikus erők.

Molnár Csaba néhány olyan újdonságról számolt be, amely „minket is meglepett”. Manipulációban egészen innovatív a Fidesz, ha a kormányzásban lenne ilyen tehetséges, akkor nem tartana itt Magyarország – kezdte, majd konkrét példákat is mondott. Mátészalkán speciel szervezetten, az új választási rendszerben is tiltott busz helyet busznyi személyautókkal szállítják a szavazókat. Egy-egy személykocsiba 8-an 9-en is beülnek, mindig mások, de a sofőr mindig ugyanaz.

Szintén Keleten történt, hogy elképesztően megnőtt az analfabéták száma a választáson. Egész szavazókörök vannak, ahol szinte csak közmunkások szavaznak, ahol saját bevallásuk szerint senki nem tud írni-olvasni. Ez inkább azt mutatja, hogy a Fidesz ellenőrizni akarja, hogy a közmunkások tényleg rá szavaznak-e vagy sem. Azt parancsolják ezeknek a szegény embereknek, hogy hazudják azt, hogy nem tudnak írni-olvasni, de Fideszre szeretnének szavazni, és az őket segítő szavazóköri delegáltak már igazolni tudják, hogy hova ment az iksz.

Budapest több szavazókörében is előfordult, hogy össze-vissza voltak kinyomtatva a névjegyzékek, ilyenre korábban nem volt példa. Van olyan fővárosi szavazókör, ahol reggel hat és fél hét között a szavazók felét (!) elküldték haza, azzal, hogy nincsen szavazati joguk, mert a névjegyzékben először egyszerűen azért nem találták a nevüket, mert nem voltak betű szerint sorban. Végül mire kibogozták a nevet, az illető már jó eséllyel haza is ment…

Olyan bejelentés is több helyről érkezett a kormányváltókhoz, hogy nem engedik az embereket saját tollukkal szavazni, de ez is előfordult, például Ózdon, hogy közmunkásokkal tépkedtetik le az ellenzéki jelölt plakátjait.

12.20 - Kifogás a miniszterelnökség kampánya miatt

Kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz az MSZP kampányfőnök-helyettese, mert a miniszterelnökség a Fidesz-KDNP népszerűsítésére alkalmas kampánytevékenységet folytatott.

Baja Ferenc kifogása szerint a miniszterelnökség a kormány hivatalos honlapján április 4-én este, majd április 5-én délután olyan írásokat tett közzé, amelyek a Fidesz-KDNP szegedi, illetve debreceni nagygyűléséről számoltak be. Az írások tartalma alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy a rendezvényeken Orbán Viktor a Fidesz elnökeként mondott beszédet, amiben a kormánypártok listájára voksolásra buzdított és az ellenzék tevékenységét rendkívül éles kritikával illette. Mindez a Fidesz-KDNP népszerűsítésére alkalmas kampánytevékenység, tehát a miniszterelnökség kampánytevékenységet folytatott, ezzel súlyosan megsértette a választási eljárásról szóló törvény előírásait.

Baja Ferenc azt kéri a Nemzeti Választási Bizottságtól, hogy állapítsa meg a jogszabálysértést és tiltsa el a miniszterelnökséget a további jogszabálysértéstől.

11.45 - Részvételi arány - 11 órakor - 23,23 százalék

10.06 - Részvételi arány - 9 órakor 9,5 százalék

A választásra jogosultak 9,5 százaléka, 762.141 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

9.50 - Kiss Zsolt is bejelentést tett - Autójukat hátrahagyva menekültek a váci plakátok gyáva átragasztói

A választás a demokrácia ünnepe, de a Fidesznek Vácott is sikerült kriminalizálnia ezt a napot. A kormányváltók helyi aktivistái április 6-án éjjel 0.30-kor arra lettek figyelmesek, hogy ismeretlenek egy autóból kiszállva egymás után ragasztják le fehér lappal Kiss Zsolt, a kormányváltók helyi jelöltjének jogszerűen kihelyezett plakátjait. Amikor a kihívott rendőrök felelősségre akarták vonni az elkövetőket, azok először el akartak menekülni, majd miután ez nem sikerült, az autójukat és egy mobiltelefont hátrahagyva elfutottak.

9.45 - Zavarok Londonban

Több, Londonban regisztrált magyar választópolgár nem tudott élni szavazati jogával, mivel nem szerepeltek a választói névjegyzékben. A hiba a választási informatikai rendszer problémájára utal, mivel e polgárok korábban megkapták az értesítést arról, hogy felvették őket a szavazóköri névjegyzékbe.

Az MSZP felszólítja a hatóságokat, hogy orvosolják a problémákat, mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a választópolgárok élhessenek szavazati jogukkal.

9.10 - Bejelentés - Kampányanyagbegyűjtés Ózdon

Nyakó István (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületének képviselőjelöltje) bejelentése szerint ma 8 órakor Ózdon a Vasvár úton egy fiatal ember zsákba gyűjtötte össze többek között az MSZP jogszerűen kihelyezett kampányanyagait. Kérdésükre elmondta, hogy ő ózdi közmunkás, és csak a számára kiadott munkát végzi. Arra a felvetésükre, hogy ilyen szorgalommal rég találkoztak, hiszen önkéntesen szakadó esőben vasárnap is dolgozik, azt a választ adta, hogy „főnökség” mára, a választások napjára egy kis „plusz pénzért” társaival együtt berendelte munkára, „szemetet gyűjteni”.

Nyakó István kérte az Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottságát, hogy vizsgálja meg az ügyet (közmunkásokat vasárnapi munkán MSZP anyagokat szednek le), és a közmunkások munkáltatóit tiltsa el a jogellenes tevékenység folytatásától.

8.50 - A részvételi arány 7 órakor - 1,64 százalék

(MTI) A választásra jogosultak 1,64 százaléka, 131.567 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 7 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

A 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig, a 2006-os voksolás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka szavazott, négy éve 1,61 százalék volt a részvételi arány. Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról.

8.00 - Ma tudunk változtatni a sorsunkon, két x-et kérünk!