Dr. Vincze Géza

Tisztségek

Elnök - Sporttagozat

Életrajz

Vincze Géza a Magyar Testnevelési Főiskola tanári szakán végzett 1968-ban. Ezek után tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakán folytatta, ahol 1973-ban szerzett diplomát. Egy évvel később a Magyar Testnevelési Főiskola szakedzői szakát is elvégezte. Bő húsz évvel később (1995) a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi és Diplomáciai Tudományok Intézete BIGIS gazdaságdiplomáciai szakán diplomázott. A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában a tanulmányait 2004-ben kezdte meg. Szakképzettségeinek listájához így hozzátartozik, hogy testnevelő tanár, szociálpszichológus, közgazdász, külügyi szakértő és labdarúgó szakedzői és UEFA A-licenc-szel is rendelkezik. A Ferencvárosnál 27 évet töltött el labdarúgóként, módszertani főelőadóként, utánpótlás szakágvezetőként, igazgatóként vagy vezető edzőként. Emellett külföldön dolgozott bő tíz évet, ami elsősorban labdarúgó vezetőedzői és szaktanácsadói munkát jelentett az arab országokban. Az ezredforduló környékén a Semmelweis Egyetemen dolgozott 6 évet, majd 2002-től Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata képviselője. Mindezek mellett folyamatosan dolgozik a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, az NB I. Utánpótlás Ligának, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Szövetségnek, a Ferencvárosi Torna Club-nak, illetve a Szakszervezetek Országos Diák-Sport Egyesületének. A labdarúgásban főbb eredményei az utánpótlás korosztályban: Magyar ifjúsági labdarúgó bajnok hat alkalommal, Országos ifjúsági kupagyőztes 2 alkalommal, Nemzetközi labdarúgó torna győztes 11 alkalommal, Budapest labdarúgó Ifjúsági Bajnokcsapatának edzője 4 alkalommal, Budapesti labdarúgó Ifjúsági Kupa győztes 3 alkalommal. 89 NB I-es labdarúgó játékos nevelője, akik később mind professzionális labdarúgókká váltak, illetve 18 játékos, később magyar válogatott labdarúgó nevelője volt. Vincze Géza angol, francia és arab nyelveken beszél.
Kitüntetései: MLSZ kiváló edző 1984-ben, Springer díjat kapott 1994-ben. A Semmelweis orvostudományi Egyetemen Kiváló Nevelőmunkáért kapott oklevelet 1994-ben. Kitüntetési és elismerése a Ferencváros klubjánál: FTC örökös tag 1990-ben, FTC aranydiplomát kapott 1993-ban, FTC örökös Bajnoka 1999-ben és FTC Jubileumi Aranydiplomát kapott 1999-ben. Emellett 2005-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét vehette át a labdarúgó edzői munkássága elismeréseként.
Vincze Géza fő kutatási területei elsősorban a vezetéselmélet és gyakorlat, a humán kapcsolatok szerepe labdarúgó csapatoknál és a sportegyesületekben, a sport, és a labdarúgás társadalmi szerepe és finanszírozása a magyarországi átalakulás tükrében, illetve a labdarúgás utánpótlás nevelése, tehetséggondozás.
Tudományos, szakmai és ismeretterjesztő előadásainak száma: 58, ebből 52 idegen nyelven.
Hazai és idegen nyelvű publikációk száma: 8, ebből 3 idegen nyelven. Egyik elsőszerzős tanulmánya olyan folyóiratban jelent meg, mely többek között a Science Citation Index-ben és a Social Science Citation Index-ben is nyilvántartott.
Tudományos és szakmai tagságához tartozik a Magyar Sporttudományi Társaság, Magyar Edzők Társasága, Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és a Magyar Szociológiai Társaság.

Vincze Géza

Cím 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 42-44