Évi 1,5 milliárd csak tanácsadókra

Mesterházy Attila, a szocialista párt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az írásbeli kérdéseire adott minisztériumi válaszokból kiderül, hogy 159 politikai tanácsadó dolgozik a tárcáknak. Az ő bértömegük havonta mintegy 100 millió forint, ami 630 ezer forintos átlagfizetést jelent - tette hozzá, emlékeztetve, ma Magyarországon 243 ezer forint az átlagkereset.

A képviselő kifogásolta, hogy a válaszokban egyik miniszter sem nevesítette a tanácsadókat, még a szakmai tanácsadókat és a főtanácsadókat sem, miközben a kinevezésüket közlik a Hivatalos Értesítőben.

Jelezte, újabb 29 kérdést nyújtott be a minisztériumoknak, hogy mondják meg, kik ezek a "titkos" tanácsadók.

Mesterházy Attila azt mondta, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke nem is értette a kérdést, és csak a sajtónak bocsátotta rendelkezésre a kért adatokat. A miniszter lehetővé tette a betekintést a szerződésekbe, amellyel élt is.

Közlése szerint hét szerződést nézett meg, majd felsorolta a tanácsadók nevét és elmondta azt is, hogy az ő bérükre havonta összesen 4,4 millió forintot költenek.

Az MSZP-s képviselő közölte azt is, hogy korábbi kérdéseire az is kiderült, 21 miniszteri biztos és megbízott dolgozik a tárcáknál.

Úgy összegzett: éves szinten 1,5 milliárd forintba kerül az adófizetőknek a politikai tanácsadók, miniszteri biztosok és megbízottak fizetése, ehhez jön még a százas nagyságrendet elérő miniszteri, államtitkári, helyettes államtitkári kar.

Írásbeli kérdésre arról is beszámoltak a minisztériumok, hogy a miniszter, az államtitkárok és helyettes államtitkárok kaptak-e vissza nem térítendő uniós támogatást - folytatta. Elmondta, az igazságügyi és a külügyi tárca nem válaszolt, Lázár János pedig nem értette a kérdést, de az eddigi adatokból kiderült, hogy a Belügyminisztériumban egy ember, a Földművelésügyi Minisztériumban 2 ember kapott ilyen támogatást.

Korábban L. Simon Lászlóról derült ki, hogy EU-forrásokból viszonylag nagy összegeket kapott vissza nem térítendő támogatásként. Mesterházy Attila elmondta, hogy három minisztérium válasza még hiányzik, ezeket nagyon várja.

Hozzátette, nem állítja, hogy bármilyen törvénytelenség lenne a most közölt adatokkal kapcsolatban, pusztán arról a hazugságról kellett lerántani a leplet, hogy olcsóbban működne az állam. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU-forrásból származó vissza nem térítendő támogatásokkal sincs jogi probléma, pusztán kíváncsi volt arra, kik azok, akik úgy gondolják, hogy az államapparátusban betöltött tisztségük mellett erre is szükségük van.

Kishantos Botka mögött

2017-08-16 15:43

Kapcsolódó párttagok