Címke: KoszovóVégre kell hajtani a Belgrád és Pristina közötti megállapodásokat!

Végre kell hajtani a Belgrád és Pristina közötti megállapodásokat!

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásától, a már tető alá hozott megállapodások végrehajtásától nagyban függ Szerbia és Koszovó európai uniós közeledésének üteme - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a Nyugat-Balkánról rendezett kedd esti plenáris vitában.

2014-01-16 10:06

Szerbia és Koszovó is garantálja a kisebbségek jogait!

Szerbia és Koszovó is garantálja a kisebbségek jogait!

A kisebbségi és női jogok védelmét, a Vajdaság autonómiájának tiszteletben tartását, a koszovói szerbek autonómiájával kapcsolatos kérdések rendezését és ezzel kapcsolatosan a nyugat-balkáni jószomszédi kapcsolatok megerősítését emelték ki az MSZP EP-képviselői, mint Szerbia európai integrációjának legfontosabb kérdéseit az Európai Parlamentben.

2013-04-18 12:24

A Belgrád és Pristina közötti párbeszédbe be kell vonni a civil társadalmat

A Belgrád és Pristina közötti párbeszédbe be kell vonni a civil társadalmat

A Belgrád és Pristina közötti párbeszédbe be kell vonni a civil társadalom képviselőit, hogy az emberek megértsék mi a megállapodás tétje, és mi történik, ha nem születik megegyezés a felek között - hangsúlyozta Göncz Kinga a Koszovó európai integrációjáról rendezett szerda esti plenáris vitában. A szocialista képviselő javasolta, hogy Koszovó kapjon megfigyelői státuszt az Interpolban és az Europolban.

2013-04-18 10:47

A külhoni magyaroknak is legyen nemzetközi védelme!

A külhoni magyaroknak is legyen nemzetközi védelme!

A külhoni magyarok szempontjából rendkívül fontos, hogy legyenek Európában új autonómia-modellek, amelyekre hivatkozni lehet. A Koszovóban kialakítás alatt álló autonómia ilyen, hiszen itt is, ahogyan a legtöbb külhoni magyar közösség esetében számára egyidejűleg kell biztosítani az autonómiát a tömbben élő és a szórványban élő kisebbségiek számára.

2013-03-27 09:03

Belgrád-Pristina: a történelmi traumákon túl kell lépni

Belgrád-Pristina: a történelmi traumákon túl kell lépni

A többségében szerbek lakta Észak-Koszovó helyzetének rendezése kényes téma. Mi, magyarok jól tudjuk, mennyire nehéz túllépni történelmi traumákon. Nem várhatjuk el az emberektől, hogy elfelejtsék a múltat. Közösen kell megtalálni az érzékeny egyensúlyt a múltra való emlékezés és a jövő építése között.

2013-03-19 14:25