elelmiszerarstop

NE SZÜNTESSÉK MEG AZ ALAPVETŐ ÉLELMISZEREK ÁRSTOPJÁT AMÍG NEM CSÖKKENTIK AZOK ÁFÁJÁT!

Magyarországon 2022. november óta csaknem 50 százalékos az élelmiszer-infláció. Ez közel háromszorosa a 18 százalékos uniós élelmiszer-inflációnak. A kimagasló drágulást a magyar kormány adóemelései okozzák, ezért elemzők a 30 százalékos többletet orbáni inflációnak nevezik. Megemelték és kiterjesztették az úgynevezett. népegészségügyi termékadókat, továbbá növelték az árbevétel után fizetendő adókat. A 27 százalékos áfán túl, a kiskereskedőknek az árbevételre további plusz 4,1 százalékos adót kell fizetni. Így már valójában nem 27, hanem több, mint 31 százalék az áfa minden kiskereskedelemben forgalmazott termékre. Az élelmiszerárak nem az ársapkák miatt, hanem a közel 30 százalékos áfa és az ezzel azonos hatású, árbevételre kivetett különadók következtében növekednek!

A jobboldali kormány által okozott száguldó infláció a szegények különadója. Az adónövelések miatti élelmiszer-infláció idején fontos szerepe van a nyolc alapvető élelmiszer hatósági árának. Az ársapkák nem mérséklik, de nem is növelik az inflációt. Az élelmiszer-árstop még ha csekély mértékben is, de segíti az átlagkereset vagy átlagnyugdíj alatti bevétellel rendelkező családok mindennapi megélhetését. Radikális változás kellene az adópolitikában, de a kormány erre nem hajlandó, ezért szükséges az élelmiszer ársapkák további fenntartása. Sőt, az egyre nehezebb megélhetés miatt további termékek bevonása is indokolt. Részletek lentebb. .

Ahhoz, hogy változtassunk, az Ön véleményére is szükség van! Mondja el nekünk, Ön támogatná-e javaslatainkat az árak letörésére és a mindenkinek elérhető normális étkezésre!

Támogatod? Írd alá!


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

 

TUDD MEG, MENNYIVEL MAGASABB AZ INFLÁCIÓ ITTHON, MINT MÁS EU ORSZÁGOKBAN!

https://444.hu/2023/02/23/tovabbra-is-toronymagasan-europa-rekorder-a-magyar-inflacio

https://444.hu/2023/01/12/europa-csak-amulhat-azon-hogy-mennyire-dragulnak-a-magyar-elelmiszerek

ÉS MIÉRT DRÁGULTAK 48%-KAL AZ ÉLELMISZEREK!

Miklós László: A burkolt áfaemelés és a forintgyengülés az élelmiszer-áremelkedés döntő oka

Tóth Bertalan: Nem az árstop az infláció oka!

ÍME, EZÉRT DRÁGULNAK AZ ÉTELEK:

Az élelmiszerek ára egész Európában növekedett az elmúlt évben, de a kiugró hazai drágulás „hungarikum”, amit a jobboldali kormány idézett elő. A kenyér pl. 82%-kal drágult, ami négyszerese az EU átlagnak és kétszer nagyobb, mint az utánunk következő Litvániában. A drágulás mértékének oka a Fidesz-kormány elhibázott adónövelő politikája. Az Európa-rekorder 27%-os magyar élelmiszer-ÁFA-t, 2022 nyarán tovább növelték az élelmiszerekre is rárakódó 4,1%-os árbevétel arányos különadóval, ami lényegében egy extra ÁFA-t jelent. Ezek a rendkívül magas és további extra adók minden élelmiszerben megjelennek! !

Ahogy Európa minden országában, Magyarországon is léteznek kisebb ÁFA-kulcsok, 5%-os és 18%-os termékek. Azonban ezek a kulcsok nem vonatkoznak az alapvető élelmiszerekre, így hazánkban olyan alapvető élelmiszerek is 18%-os, illetve 27%-os ÁFÁ-val adóznak, mint a kenyérfélék, zöldségek és gyümölcsök.

Összehasonlításképp: Németországban az ÁFA mértéke 19%, míg az alapvető élelmiszereket 7%-os ÁFA terheli. Csehországban 15%-os kedvezményes ÁFA-kulcs vonatkozik az alapvető élelmiszerekre, 10% ÁFA csecsemőételekre, egyes gyógyszerekre, malomipari termékekre. Ausztriában az élelmiszerekre vonatkozó ÁFA-kulcs egységesen 10%. Részletesen:

 

 

alapvető élelmiszer

általános élelmiszer

Ausztria

10%

10%

Franciaország

5.5%

20%

Hollandia

9%

21%

Horvátország

5%

13%

Lengyelország*

5%

23%

Németország

5%

16%

Olaszország

4%

22%

Románia

5%

19%

Spanyolország

4%

21%

Szlovákia

10%

20%

Oroszország

10%

20%

Szerbia

10%

20%

 

*Lengyelországban a COVID kezdete óta 2023. közepéig 0%-os ÁFÁ-t vetnek ki az alapvető élelmiszerekre. További részletek

A Fidesz saját radikális élelmiszerdrágító politikáját valós megoldás helyett a 2022-es tavaszi választások előtt bevezetett ársapkákkal kezeli. Miközben ez a beavatkozás sok problémát felvet, amellett minden második magyar családnak valós segítség. Mi úgy gondoljuk, hogy a Fidesz bűneinek árától amennyire lehet, meg kell óvni a magyar családokat. Ez sosem lesz tökéletes, de az azonnali +50-60%-os árnövekedés a mostani helyzetben megengedhetetlen.

Az ársapka (hatósági ár) érdemben akadályozza a hétköznapi élethez szükséges termékek drágulását, szélesíti a kevés pénzből élők hozzáférését a minimálisan elfogadható élelmezéshez.

Fontos észrevennünk: a nyolc hatósági áras termék bevezetése nem fékezte az inflációt. A drágulás ugyanúgy töretlen, miközben ezeket a termékeket tilos drágábban adni. Nyolc termék korlátozása nem jelent megoldhatatlan akadályt a hazai élelmiszer-kiskereskedelemnek. Jól látszik ez az áruházláncok saját vásárlásösztönző akcióin: az elmúlt hónapokban sem tűntek el a több 100 termékre vonatkozó 10-20%-os árkedvezmények, bónuszok, nem lett kevesebb akciós újság.

Mindemellett jól mérhető hatás, hogy a folyamatos, általános, széleskörű árdrágulás mellett a szolgáltatók az áremelési lehetőségek maximumát alkalmazzák, függetlenül valós költségnövekedésüktől. A kiskereskedelmi árak nem csak azért nőnek, mert drágul a beszerzés, hanem mert általános drágulásnál külön-külön senki nem nézegeti az árakat, beletörődik a helyzetbe.

A infláció oka nem a hatósági ár, hanem a a bizonytalan gazdasági környezet, a fogyasztási adó növelése és a rekorder adóztatás.

Az „ársapka”, a néhány alapvető élelmiszer hatósági árazása körüli kormányzati politika valójában kommunikációs trükk: ameddig az egyébként segítséget jelentő ársapkákon vitatkozunk, addig senki nem beszél a rekorder ÁFÁ-ról, az alapvető élelmiszerek általános adóztatásáról!

Közben a kereskedelmi hálózatokban is jelentős változások zajlanak: például 20%-kal csökkentik egyes üzletláncok például a vaj árát, amit megtehetnek, mert 82%-kal drágult egy év alatt, és mert 30% a jövedelmezősége. A bonyolult kérdések radikális leegyszerűsítésének árnyékában így sokszor olyan árakat fizetünk meg, ami nem lenne indokolt.

Az ársapka nem csodaeszköz, egy jól működő, szociálisan igazságosabb társadalomban, szolidáris kormányzás mellett valóban nincs helye. De ez az ország ma nem ilyen. Ma az ársapka valós segítség, tömegeknek jelent esélyt a normálisabb élelmezésre.

Igazságos, magasabb bérekre, mobilitásra, tudásra, tisztességes esélyekre épülő Magyarországot kell építenünk. De amíg ez megvalósul, addig az azonnali segítséget nem szabad felszámolni.

Az élelmiszerárra vonatkozó ársapkákat pedig akkor indokolt kivezetni, ha csökkentik a fogyasztási adókat és az alapvető élelmiszerek széles körének kedvezményes lesz az ÁFA-kulcsa!

Addig is a hazai tulajdonú kistermelők és kiskereskedelmi egységek kompenzálása is része kell legyen a csomagnak. A hazai kisboltok forgalma folyamatosan csökken – a nagy hipermarketek tőkeerejükkel, kvázi dömpingárazásukkal és persze valós hatékonyságukkal, árukínálatukkal fojtogatják ezeket az üzleteket. Egy kisbolt az energiaköltségek és a 20% körüli kamat miatti költség növekmény mellett képtelen további veszteséget elviselni.

Adatkezelési hozzájárulás: Hozzájárulok ahhoz, hogy a fenti űrlapon megadott személyes adataimat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény („Info törvény”, 2011. évi CXII.) valamint a 2016. április 27-i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet („GDPR rendelet”) előírásai szerint a Magyar Szocialista Párt (1114 Budapest Villányi út 11-13.) kezelje. Telefonon vagy levélben, lakcímem, elektronikus levélcímem vagy telefonszámom felhasználásával információcsere céljából kapcsolatot tartson mindaddig, amíg e hozzájárulásomat vissza nem vonom. A fenti postacímen, vagy az adatvé[email protected] email címen, vagy a 06-1-222-6797 telefonszámon kérhetem adataim változtatását vagy törlését. Ha az adatkezelés jogszerűségét kifogásolom, panaszt emelhetek személyes adataim kezelése ellen, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, vagy bírósághoz fordulhatok. (NAIH: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 9-11, tel: +3613911400, fax: +3613911410, ugyfelszolgalat@naih.hu)