Ételosztás Debrecenben


Az MSZP Hajdú-Bihar megyei Nőtagozata és a 3.sz. választókerületi szervezete, a hónap utolsó vasárnapján ismét egy tál meleg étellel várta a Debrecenben, rászoruló, nehéz körülmények között élő embertársainkat. A rossz idő, az eső, a hideg ellenére ebben az évben most voltak  legtöbben, több mint  százötvenen  álltak a hosszú sorban, ebédre várva. Volt közöttük hajléktalan, ESZOSZ-károsult, kisnyugdíjas,  munkanélküli és szomorúan láttuk, hogy gyermekes családok is. A meleg étel, és a kenyér  mellé, mindenki kapott néhány szem szaloncukrot is, a közelgő Mikulásra tekintettel.

Az ételosztás előtt Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Huszka Imre, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke "Segítünk, az MSZP karitatív akciója" címmel sajtótájékoztatót tartott.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta, 2016-ra Magyarország egy rohamtempóban szegényedő, lecsúszó ország lett. A kormány érzéketlen és káros politikájának  az eredményei nagyon jól látszanak. A Fidesz 2010 óta tartó uralkodása alatt,  hárommillióról négymillióra nőtt a szegények száma. Ma Magyarországon másfél millió ember kevesebb, mint havi 55 ezer forintból él – sokak havi rezsije több ennél. De ami ennél is megdöbbentőbb: a magyarok csaknem negyede (23,8 százaléka)  éhezik. Sokaknak nem jut megfelelő, az egészséges élethez szükséges változatos étel.

Eközben a kormány az egykulcsos adóval a gazdagoknak adja szegényektől beszedett pénzt, folyamatosan csökkenti a bajba jutott embereknek nyújtott segítséget, emellett pedig azt terjeszti, hogy a munkanélküliek és a szegények bűnözők, és nem áldozatok.

Gőgös Zoltán szerint a  rászoruló millióknak támogatásra lenne szükségük, nem arra, hogy ellenséget csináljanak belőlük. Az MSZP ezért nekik segít. Ezen télen a szocialista párt ellenzékből  legalább 10.000 embernek visz segítséget: tartós élelmiszert, tisztító-és tisztálkodási szereket, gyerekjátékokat, ruhaneműt.

Az elnökhelyettes úgy fogalmazott, hogy  "tudjuk ez nem oldja meg Magyarország összes problémáját, de az ellenzéknek az a feladata, hogy megmutassa, milyen lenne egy normális, európai Magyarország az urizáló fideszes elit országa helyett"

Az MSZP megyei  elnöke arról beszélt, hogy Hajdú-Bihar megye sok térségében az elmúlt években nőtt a szegénység, mind több család számára okoz nehézséget a napi megélhetés. Számos  településen a közmunka jelenti az egyetlen biztos, legális jövedelemforrást, ez egyben kiszolgáltatottá teszi az ebből élő embereket. A foglalkoztatási adatok kozmetikázása csak felszíni, időleges megoldás lehet. Sajnos a közmunkából élők számára szinte esély sincs arra, hogy visszatérjenek a munka világába.

Ezért természetesen a Hajdú-Bihar megyei szocialisták is csatlakoznak az országos karitatív akcióhoz. Ennek már egyébként is hagyományai vannak a megyében. Decemberben több településen  lesz családi nap hátrányos helyzetű családoknak. Karácsony másnapján  ételosztás szerveznek   Debrecenben illetve a megye  minden választókerületében. A megye számos   településén juthatnak a nehéz sorsú családok adományokhoz.

Elmondta, a 3.sz választókerület több településen így: Nyíracsádon, Nyíradonyban, Fülöpön, Debrecenben , Vámospércsen szervez adománygyűjtést, majd az adományok osztását rászorulóknak. December 5-én a megyei nőtagozattal közösen debreceni hátrányos helyzetű gyereknek juttatnak el Mikulás-csomagot. A 4.sz választókerületben "Szeretetvendégséggel " egybekötött adományosztásra kerül sor többek kötött, Mezősason, Mezőpeterden, Komádiban illetve Berettyóújfaluban. 

Huszka Imre  befejezésül elmondta, különösen  felháborító volt Nyitrai  helyettes államtitkár minapi nyilatkozata, melyben lényegében azt fogalmazta meg, hogy ma csak az nem tud magának megfelelő ételt és ellátást biztosítani, aki nem is akar.

Ez a szándékos cinizmus több, mint a szokásos fideszes  pofátlanság, hazugság és félremagyarázás. Egyszerűen nem csak semmibe veszi, lenézi  a nehéz sorsú embereket, hanem azt sugalmazza, hogy az "ilyeneknek" nincs keresnivalója egy ilyen jól "teljesítő" országban, ők csak selejtek. Éppen ezért  több héttel ezelőtt meghívták Nyitrai Imrét, az ételosztásra, jöjjön el személyesen  és beszélgessen el a sorban állókkal. Saját szemével lássa, hogyan is élnek emberek az ország második legnagyobb lélekszámú városában, mit jelent szegénynek lenni Orbán Viktor Magyarországában.

Természetesen a  meghívásnak  nem tett eleget. Válaszra sem méltatta a meghívókat, gyáva nyúlként viselkedett. Esze ágában sem volt  a vasárnapi keresztényi hitéletet - melyet az általa is képviselt  kormány folyamatosan mantráz - rászorultak megsegítésében gyakorolni. Esetleg attól félt, hogy szembesülve a valósággal,már megint hazugságon kapják? Hogyan lehet a szociálpolitikáért felelős állami vezető, egy ilyen érzéketlen, lelketlen, pártkatona"? 

Huszka Imre,
az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke