mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 19. 00:33

0% áfát minden alapélelmiszerre!

0% áfát minden alapélelmiszerre!
Az alapélelmiszerek áfájának 0%-ra csökkentését sürgette Harangozó Gábor szocialista politikus, mert, mint mondta, „a legalapvetőbb élelmiszereknek az áfáján nem szabad az államnak nyerészkedni”.

Ez a lépés 300 milliárd forintos költséget jelentene az államkasszának, amely azonban ez évben nagyjából 1500 milliárd forint többletbevételt kasszíroz a magasabb árak révén, vagyis „hatalmas többletbevétele van”.

„Legalább ezt meg kell lépni azért, hogy az embereknek egy kicsit könnyebb legyen, legalább az alapvető élelmiszereket odatenni az asztalra” – folytatta az MSZP agrárpolitikusa a Spirit FM rádió szerdai adásában.

Mint mondta, a szocialisták ezt régóta szorgalmazzák, „és még csak nem is mi találtuk ki, hanem az Európai Bizottság”.

A bizottság ugyanis tavaly év végén, amikor érzékelte, hogy „kezdenek elszaladni az árak”, olyan döntést hozott, hogy az Európai Unió bármely tagállama soron kívül, azonnal kérvényezheti, hogy az árak növekedésének visszafogása érdekében nullára csökkenthesse az alapvető élelmiszerek áfáját.

Harangozó „szánalmasnak” nevezte, hogy csak hét élelmiszerre tett ársapkát a Fidesz-kormány. Ennek piaci zavarokat okozó hatását azzal érzékeltette: miközben a magyarok 80%-a 1,5%-os zsírtartalmú tejet iszik, a kormány a 2,8%-os tej árát maximálta. Ennek következtében most sokkal többen fogyasztanak 2,8-as tejet. Azt a tejzsírt, amiből korábban vajat és sajtot készítettek, most eladják a 2,8-as tejben, „ennek következtében a sajt- és vajárak meg elképesztő módon fölmennek”.

Ha azonban az alapélelmiszerek teljes körének 0%-ra vinnék le az áfáját, az nem okozna piaci zavarokat, mert az államnak ugyan az áfából nem lenne bevétele, a termelői árak viszont nem változnának, így a fogyasztóhoz olcsóbban kerülne a termék.

Kiemelte: a KSH legutóbbi közlése szerint az élelmiszerek éves árnövekedése már 27%-os volt.

Mingt mondta, első körben a zöldségeket és gyümölcsöket kellene 0%-os áfa alá vonni, hogy az emberek megfizethető áron hozzájussanak egészséges élelmiszerhez; később pedig több húsfélét.

A szocialista agrárpolitikus sürgette az öntözőkapacitások fejlesztését, mert az aszály szintén fölviszi az árakat, a szélsőséges időjárási viszonyokra pedig, mint mondta, „egy felelős államnak föl kell készülnie”.

E mellett helyben meg kell fogni a vizet és aszálytűrőbb növényfajtákat kell nemesíteni, valamint több pénzt fordítani kutatás-fejlesztésre és agrárinnovációra – mondta.

Ostorozta a Fideszt, amiért 2010-ben „szétverte” a Magyarországon akkor már 150 év működő, erős és jól szervezett vízitársulásokat.

Állami segítséget sürgetett a gazdálkodók közötti együttműködések ösztönzésére és kereteinek kialakítására is, mert „a magyar mezőgazdaságnak ez a legnagyobb rákfenéje, hogy nem vagyunk képesek együttműködni”.

Kapcsolódó párttagok