mszp.hu | Belföld
2020. március 18. 13:38

100.000 forintos munkanélküli segélyt és több szűrőtesztet követel az MSZP

100.000 forintos munkanélküli segélyt és több szűrőtesztet követel az MSZP
100.000 forintos munkanélküli segélyt és több szűrőtesztet követel az MSZP - erről tartott sajtótájékoztatót Kunhalmi Ágnes és Hiller István az MSZP országgyűlési képviselői szerda délelőtt Budapesten.
Világosan megmutatja az MSZP, honnan kell az emberek megsegítésére a befolyt adóforintjaikat átcsoportosítani. „A 150 milliárdos propagandaminisztériumtól el kell venni a forrásokat, és ezt a krízishelyzeti megoldásokra kell fordítani.
 
A 100 milliárdos közszolgálatinak nevezett TV költségvetését is minimum felezni kellene, de van egy 450 milliárdos tartalékunk is, amely ilyen helyzetben felhasználható. Azonnali hatállyal állítsák le a luxusberuházásokat Magyarországon, és, természetesen, a kórházi dolgozók és a krízishelyzetben lévő kezelése fontosabb, mint a foci támogatása. Ezek azok az alapvető javaslatok, amiket már az elmúlt hónapokban meg kellett volna tenni” – mondta el Kunhalmi Ágnes.
 
Ismertette, mely pontokban kell ezeket az adóforintokat az emberek védelmére fordítani. „Az első javaslatunk, hogy a kis- és középvállalkozások esetén a szociális hozzájárulási adónak a fizetését függesszék föl a járvány idejére” – mondta a szocialista politikus, az egyén szintjén pedig hangsúlyozta, senkinek az országban nem lehet 100.000 forintnál kevesebb a munkanélküli segélye.  „Ez a segély három helyett kilenc hónapig tartson, hiszen 100.000 forint az az összeg, amely körülbelül a létminimumot biztosítani tudja egy járvány miatti elbocsátás esetén” – tette hozzá és felhívta a figyelmet, pártja követeli, vezessen be elbocsátási stopot a multik és a közszféra esetében a kormány.
 
Kunhalmi Ágnes emlékeztetett az operatív törzs keddi tájékoztatója nyomán összeállított javaslatokra is. „Szólítsa fel a kormány a 60 év felettieket az otthonmaradásra, mert ha nem tartják be azt, amit a virológusok, az orvos szakma és az Orvosi Kamara is nyomatékosan kér, akkor bizony kijárási tilalmat fognak elrendelni napokon belül Magyarországon”.
 
Egy másik, még hétfőn tett MSZP-s javaslat a WHO „Tesztelni, tesztelni, tesztelni” utasítása alapján fogalmazódott meg. „Követeljük, hogy 100.000 tesztet azonnal rendeljen be Magyarország, ahogy Csehország is tette. Ha már vett a kormány luxusgépeket, akkor legyenek kedvesek elmenni ezekkel a tesztekért, az új maszkokért és védőfelszerelésekért”. 
 
A képviselő arra is buzdította a válságkezelő Operatív Törzset, hogy rendeljék el a hatósági ellenőrzést a reptéren, és bővítsék ki az előre meghatározott [ellenőrzendő] országok körét. „Mindezt a mai nappal, azonnal” – nyomatékosította Kunhalmi.
 
Beszámolt róla, hogy tapasztalataik szerint vidéken sokan azt hiszik, hogy a koronavírus csak a főváros problémája, „Követeljük, hogy a kormány tegye közzé a statisztikai eloszlást és ne titkolja el az igazságot”!
 
Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, pártja támogat minden olyan intézkedést, amely az emberek életét védi, hiszen az ellenzék felelőssége a konstruktív hozzáállás ilyen helyzetben. 
 
Kiemelte, a sok kedvezőtlen hatás közepette, nagyon nehéz helyzetbe kerültek az előadóművészek is. „Nem tarthatnak koncerteket, nincsenek színházi előadások, ők nagyon nehéz helyzetbe kerültek jövedelem nélkül. Azt javasoljuk, hogy nyissák még a Nemzeti Kulturális Alapot, amelynek főösszege az 5-ös lottójáték adójának mintegy 95%-a, mintegy 1 milliárd forint havonta. Javasoljuk – és erre lehetőség van jogszabály-módosítás nélkül is – egy azonnali kuratórium létrehozását. Ide az előadóművészek bejelenthetik a kieső jövedelmeiket és kéréseiket, valamint az üres hanghordozók jogdíjainak 25%-os elvonását is állítsák le és a pénzt adják az előadóművészeknek” – javasolta a volt oktatási miniszter.
 
Végezetül, Kunhalmi Ágnes még két közszolgálati területen dolgozók segítését célzó javaslatot jelentett be. „Veszélyességi pótlékot szeretnénk juttatni az egészségügyben, a tömegközlekedésben, a szociális ellátásban dolgozóknak és a postai szolgáltatásokat nyújtó dolgozóknak is, valamint kérjük a TAJ-szám elvételek – legalább átmeneti időre való – törlését”.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21