MTI/mszp.hu
2012. január 14. 13:15

100 milliárd forint hiányzik az államosított iskolák működtetéséhez

Hiller István szerint éppen 100 milliárd forint hiányzik az államosított iskolák idei működtetéséhez, a rendszer finanszírozásához, mert a kormány nem biztosította a költségvetésben a kieső önkormányzati forrásokat. Az MSZP a közoktatásban kialakult katasztrófahelyzetben egy széles összefogással létrehozandó oktatási kerekasztal felállítását javasolja.

A szocialista országgyűlési képviselő, korábbi oktatási miniszter az MSZP pedagógus tagozatának szombati, Jókai utcai székházban tartott ülésén - melyen az új köznevelési törvény várható következményeit tárgyalták meg - elmondta: úgy látják, az új köznevelési rendszer kidolgozatlan, és alapvető problémákat vet fel az iskolák finanszírozása már az első, idén szeptemberben kezdődő tanévben.

Utalt rá, hogy a korábbi rendszerben az önkormányzatok intézményfenntartóként az iskolarendszer költségeinek a felét állták, de ezek a források az iskolák államosítása után hiányozni fognak. Arról beszélt, hogy ez nem megszorítás, azaz néhány százalékos elvonás, hanem olyan forráshiány, amelyet pótolni kell ahhoz, hogy az iskolák működni tudjanak majd.

Számításai szerint 2013-ban - akkor már a teljes iskolaévvel számolva - mintegy 280-300 milliárd forintra lesz szükség a korábbi önkormányzati források pótlására.

Közölte, mivel az idei költségvetésből hiányzik ez a pénz, elképzelhetetlennek tartja, hogy a kormány tavasszal ne módosítsa a költségvetési vagy az adótörvényeket. Jelezte, szerinte a kormány az önkormányzatok helyi iparűzési adóbevételéhez fog hozzányúlni.

Bejelentette, hogy az MSZP közoktatási kerekasztal felállítását javasolja a szakmai, civil és a szakszervezetek részvételével. Közölte, céljuk az, hogy közös, "azonos vagy közel azonos" szakmai álláspontot alakítsanak ki 2013 elejére.

Hiller István a sajtótájékoztatón bemutatta a párt pedagógus tagozatának új elnökét, Kajtárné Botár Borbálát.