mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 28. 13:55

10 éve törvényt szeg a kormány

10 éve törvényt szeg a kormány
A budapesti vízszolgáltatás helyzetéről beszélt Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, a főváros városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese a hétfői ATV Start című műsorban. Elmondta, a budapesti adófizetők fizetik meg és a budapesti közszolgáltatások kerülhetnek veszélybe a kormány sarcpolitikája miatt.

Egy vízátadási pont történetén keresztül szemléltethető a teljes magyar vízügy tragédiája, kezdte véleményének kifejtését Tüttő Kata. Elmondta, az elmúlt évtizedekben az agglomeráció benépesedett, azonban több dolog nem épült ki, például a csatornarendszer, az ivóvízhálózat és a közlekedés sem. Tárgyalások során pedig fény derült a legnagyobb problémára, miszerint sem az állami, sem a fővárosi vízműcégeknek egyszerűen nincs pénze a szükséges és időszerű felújításokra. Ez a hatósági áras vízszolgáltatásnak köszönhető, ez pedig nem a lakosság esetében problémás, hanem a cégeknél.

Az összes vízszolgáltatónak ár alatt kell adni a vizet az erőműveknek, az akkumulátorgyáraknak, hoteleknek, autómosóknak a hatósági áras víz miatt, ez pedig hatalmas veszteséget okoz, hiszen a hatósági ár jóval alacsonyabb, mint amennyibe a víz kitermelése kerül. Számos egyéb területen - ahol hatósági árat rögzített a kormány 10 évvel ezelőtt - a cégekre nem vonatkozik a szabályozás, a víz esetében azonban igen. Az ár felülvizsgálata pedig éves feladata lenne az illetékes miniszternek, jelenleg Lantos Csabának, ezt azonban 10 éve nem teszik meg.

Solymár példáját említette Tüttő Kata, ahol a kormány uniós támogatást adott a solymári vezetékre, majd felszólította a fővárosi városvezetést, hogy építse meg a városhatárig a szakasz másik felét. A budapesti vezetés betartotta ígéretét, azonban jelenleg az a probléma, hogy az állami szolgáltató nem akarja kifizetni a víz árát, a veszteségességre hivatkozva. Az MSZP alelnöke elmondta, jelenleg minden olyan agglomerációs település veszteségét a budapestiek fizetik meg, ahova a főváros adja a vizet. Az így keletkezett veszteséget pedig a fővárosban élők szenvedik el, hiszen a városvezetés számára lassan képtelenség életben tartani a budapesti vízvezetékrendszert is.

A szocialista főpolgármester-helyettes szerint az alapvetés a vízüggyel kapcsolatban, hogy mindenkinek hozzá kell tudni jutnia megfizethető áron az ivóvízhez. Azonban egyet nem értését fejezte ki a cégek hatósági áras vízszolgáltatásával kapcsolatban. Hozzátette, az itt keletkező veszteséget is az adófizetőknek kell megfizetnie.

Tüttő Kata emlékeztetett, Budapest már most is nagyon szolidáris az állammal, hiszen a befizetett adó 99 százalékáról a magyar kormány dönt. Jelenleg pedig már odáig fajult a helyzet, hogy az itt befizetett adóból is csak nehezen lehet fenntartani a mindennapi működést. A szocialista politikus elmondta, nem ért egyet azzal, hogy a vízdíjak megfizetésén keresztül kereszt-finanszírozzák a budapestiek például a nemzeti sportközpontok létrehozását. Mindezt a közvilágítás vagy a takarítás rovására. A Főváros azonban nem fog zsarolni, hanem kiáll a budapestiekért. A városvezetés nem fog a közszolgáltatások rovására konfliktusba kerülni a kormánnyal, szögezte le a beszélgetés végén Tüttő Kata.

Kapcsolódó párttagok