mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 28. 00:52

10 évre titkosítja a kormány az egészségügy állapotáról készült jelentést

10 évre titkosítja a kormány az egészségügy állapotáról készült jelentést
A magyarok legnagyobb egészségügyi problémája ma a brutális kormányzati korrupció, ezért indokolt vizsgálóbizottság felállítása és a feljelentés is ebben az ügyben – erről beszélt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A 444.hu közérdekű adatigényléséből megkapott adatai is egyértelműen alátámasztják, hogy a kormány szervezett bűnbandát alkotva többmilliárdos mutyit folytat az egészségügyben, ami más országokban már lemondásokhoz is vezetett. Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottságot kér, valamint a feljelentéseket is megtette elsősorban a külügyminisztérium haveri cégei által lebonyolított korrupt, túlárazott lélegeztetőgép vásárlási ügyekkel kapcsolatban.

„A járvány kapcsán sok országban nyerészkedtek mindenféle eszközökön, a lélegeztetőgépeken is.Nálunk ezeket a külügyminisztérium szerezte be frissen létrehozott cégekkel a lehető legdrágábban 10 helyett 19 millió forintért, miközben az EEK tudta az eredeti árat tartani” – emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó.

Elmondta, a szakemberek szerint erre semmi szükség nem volt. Azok a cégek is megjelentek a magyar piacon, amelyek ellen például Szlovéniában ügyészségi vizsgálat van, sőt, az illetékes miniszternek is le kellett mondania, mert ott, átszámolva, 12 millióért szerezték be azokat a gépeket, amelyek nálunk már 19 milliót kóstáltak. „Ráadásul lélegeztetőgép helyett alvás segítő gépeket is beszereztek, amik ott állnak becsomagolva. Elköltöttek 300 milliárd forintot, megtettem a feljelentést. A WHO főigazgatója egyenesen emberölésnek minősítette ezt a fajta korrupciót”.

A szocialista politikus bejelentette, az MSZP az összes jogi lépést megteszi a magyar emberek egészségének és adófizetői forintjainak megvédése érdekében. Kiemelte, a korrupciós eseteken túl az is óriási probléma, hogy az egészségügy állapotáról szóló jelentést a kormány tíz évre titkosítja.

„10 év kormányzás után az egészségügyben ismét mit kapunk? 10 év titkosítást! Ma Magyarországon az embereknek több, mint kétharmada a legriasztóbbnak az egészségügy helyzetét tartja. Most a miniszterelnök megint úgy akar hozzányúlni az egészségügyhöz, hogy egy titkos dokumentumra hivatkozik, amit megrendeltek 325 millió forintért, és nem tartozik a magyar emberekre? A szakma megint mit mondott a kérdőívekről? Hogy irányított kérdések voltak feltéve, mint a nemzeti konzultációnál” – mutatott rá Bangóné.

„Miért nem ismerheti meg a szakma a kormány egészségügyi reformterveit? Miért nem ismerhetik meg a parlamenti képviselők? Egy olyan szerkezeti átalakítást akarnak végrehajtani, ami nem minden esetben lesz pozitív, és nem akarják a választások előtt, hogy olyan negatív dolgok derüljenek ki, amik nem biztos, hogy az ő kormányzásuknál pozitívan fognak lecsapódni. Miért nem derülhet ez ki most? Miért nem tartozik a magyar egészségügy helyzete a magyar emberekre?” – tette fel a mindenkit foglalkoztató kérdéseket a szocialisták képviselője.

Végezetül hozzátette, „Mindannyian látjuk, hogy mi zajlik ebben az országban… Nem magánügy például Szijjártó nyaralása sem. Az egészségügy helyzete viszont még ezekhez képest is sokkal fontosabb téma annál, semhogy 10 évre titkosítsák”!