10 napja nincs internet, 3 éve káosz a KLIK-ben: a Fidesz oktatáspolitikája az igazi hazaárulás

10 napja nincs internet, 3 éve káosz a KLIK-ben: a Fidesz oktatáspolitikája az igazi hazaárulás
Magyarországon 2015-ben egy költözés miatt másfél hete nincs internet kapcsolat az ország összes iskoláját felügyelő Klebesberg Intézményfenntartó Központban. Szintén 2015-ben ugyanez a központ több milliárdos adóssággal küzd, amiért tanárok késve kapják meg a nekik törvény alapján járó pénzeket. Az OECD legújabb oktatási körképe szerint a magyar kormány költi az egyik legkevesebbet a fejlett országokat tömörítő OECD-tagállamok közül az oktatásra.
Ma Magyarország kormánya képtelen biztosítani, hogy az általános iskolát senki ne hagyhassa el az írás-olvasás, számolás és a számítógép-kezelés képessége nélkül. Az iskolák igazgatóit parancsuralmi rendszerben nevezi ki a miniszter, a tanároknak egymást kellene megfigyelniük, az Orbán-kormány etikai kódexet erőltet a pedagógusokra. 
 
Annak érdekében, hogy ne omoljon össze az oktatás, először is fel kellene hagyni a Rákosi-rendszert idéző központosítással. Célzottan, a 21. századnak megfelelő tananyagra koncentrálva kellene növelni az oktatásra szánt összeget, úgy, hogy Magyarország 2020-ra elérje az OECD-átlagot. Ennek számtalan forrása lehet az egykulcsos adótól az értelmetlen és korrupt állami beruházások leállításáig. Egy normálisan működő állam oktatási rendszere nem szolgálhat politikai célokat, a tanárokat pedig nem kezelheti alattvalóként.
 
Magyarországnak egy kreatív, gyermekközpontú, tehetséggondozásra épülő iskolarendszerre van szüksége a jelenlegi elnyomó és napi anyagi gondokkal küszködő oktatás helyett. Az a kormány, amely ezt nem tudja biztosítani, alkalmatlan az ország vezetésére, mert az ország jövőjét éli fel. 
 
A Fidesz tönkreteszi az iskoláinkat és generációk számára teszi lehetetlenné a felemelkedést. Ez az igazi hazaárulás!
 
Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok