11-pontos járványügyi csomagot nyújtott be az ellenzék

11-pontos járványügyi csomagot nyújtott be az ellenzék
A kijárási korlátozás és a kormány egyéb látszatintézkedései csak fokozzák az emberek nehézségeit, az ellenzék 11 másik járványügyi lépést sürget – jelentette be hétfőn összellenzéki sajtótájékoztatón, Budapesten a Parlament előtt Harangozó Tamás, az MSZP, Varju László, a DK, Lukács László, a Jobbik, Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd és Csárdi Antal, az LMP képviselője.

A köztársaságpárti képviselők az alábbiakat követelik:

„Legyen tömeges és ingyenes tesztelés: mindenki tesztelhesse magát ingyenesen” – követelte Varju László, aki azonnali támogatást kért a gyermekes családok és nyugdíjasok részére is.

A kritikus ágazatokban legyen rendszeres tesztelés és újra kezdjék meg a kormány által láthatóan feladott, hatékony kontaktuskutatást – ismertette Lukács László a következő két pontot.

A Párbeszéd nyitott arra, hogy megszavazza a 90 napos veszélyhelyzetet, ezért is született az összellenzéki 11-pontos keret, hogy irányt mutasson a megfelelő intézkedések terén a tévúton járó kormánynak, mondta Kocsis-Cake Olivio. Kiemelte, nem az oligarchákat kell még jobban kitömni, hanem az embereknek kell hathatós támogatást nyújtani. Az egészségügyi dolgozók számára 100%-os bérkiegészítést kért, és arra is kitért, hogy a TB-szigorítást a vírussal kapcsolatos ellátás esetén ne vegyék figyelembe.

A Párbeszéd külön határozati javaslatban indítványozza a zártkörű sportrendezvényeket, a felső- és a középszintű oktatásban pedig a távoktatást, valamint a rotációs rendszer bevezetését, ismertette Kocsis-Cake, követelve, hogy a válságkezelő alapjövedelmet vezessék is be, amivel az állásukat vesztetetteket és a rászorulókat lehetne támogatni. Hangsúlyozta, nem igaz a kormány ismételt állítása, hogy az ellenzék tétlen a bajban, hiszen most is konstruktív javaslatokkal álltak elő.

Harangozó Tamás követelte, hogy mindenki, akit a koronavírus miatt karanténra köteleznek, 100%-os táppénzben részesüljön, a munkakeresési támogatást pedig emelje vissza a kormány 9 hónapra, az ellátás összegét pedig emelje meg „legalább egy emberi élethez méltó szintre. Ehhez a 100.000 nettó forintot javasoljuk, hiszen a vírusjárvány első hullámában sok tízezer embernek, aki elvesztette a munkáját, már lejárt a három hónapos munkanélküli támogatása, így tehát ők mindenféle ellátás nélkül állnak most szemben ezzel a vírusjárvánnyal” – emelte ki nyomatékkal a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettese.

A gazdasági lépések tekintetében Csárdi Antal követelte, hogy a kormány támogassa az otthoni munkavégzést, valamint indítsa újra a részmunkaidő támogatását is. „Az önkormányzatokat sújtó elvonásokat vonják vissza, és ezzel ellentétben támogassák őket megnövekedett feladataik elvégzésben” – tette hozzá, az LMP országgyűlési képviselője.

 

Kapcsolódó párttagok