mszp.hu | Belföld
2022. április 06. 15:30

Egy új, zöld-szociáldemokrata politika kezdődik Magyarországon

Egy új, zöld-szociáldemokrata politika kezdődik Magyarországon
15-16 mandátummal és megerősített szövetséggel egy új, zöld-szociáldemokrata politika kezdődik Magyarországon.

Több mint egy év talpalás sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a kiszolgáltatottság helyett az élhető Magyarország üzenete mindenhova eljusson.

Egyfajta kommunikációs buborék miatt nem látszott, hogy több százezer jobboldali választót mégsem sikerült becsatornázni – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke kedd este a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

Tóth Bertalan emlékeztetett, a hétfői hat párti vezetői ülésen konszenzus volt abban, hogy saját mérések hiányában – melyeket a szűkös anyagi keretek nem tettek lehetővé – nem láttak bele eléggé a magyar emberek lelkébe, illetve saját a háborús kommunikációjukkal sem voltak elégedettek visszatekintve.

Kérdésre, hogy mit ért azon, hogy a jövőt „egy világosan beszélő, baloldali alapokra építkező erőben” látja, elmondta, „ A covid-válságot követő ilyen szűkmarkú kormányzati segítség után az emberek megélhetési félelmei a meghatározóak, erre pedig, meggyőződésem, hogy baloldali válaszokat kell adni”.

A szocialista politikus megerősítette, hiányolta a Jobbik szavazóit a múlt vasárnapi parlamenti választáson. „A Jobbik-szavazók nem az egységes ellenzéket támogatták: egy jó részük a Mi Hazánkat, de voltak, akik otthon maradtak, vagy más pártra szavaztak. Nagyon-nagyon hiányoztak, és ennek a tanulságait le kell vonni” – értékelte a fideszes győzelem egyik fő okát Tóth.

Hozzátette, a Fidesz-propaganda folyamatos gyurcsányozása is közrejátszott a Jobbik szavazóinak elrettentésében.

Reagálva a felvetésre, hogy egy ilyen helyzetben az ellenzéknek talán fel sem kellene vennie a mandátumot, ezzel biodíszletet biztosítva a Fidesz parlamentjéhez, az MSZP társelnöke leszögezte, a párt elnöksége már hozott egy döntést ez ügyben: a parlament nyilvánosságot ad, ezért igenis érdemes élni a lehetőséggel. „Meg fogjuk erősíteni a Párbeszéddel való szövetségünket, hiszen ketten együtt mi kaptuk a legtöbb, 15 vagy 16 mandátumot (ha Vajda Zoltán is nyer) és egy zöld-szociáldemokrata politikát viszünk tovább” – jelentette be. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a fideszes törvényhozásra nem lenne célszerű beülni, de erről még folyik az ellenzéki pártok közt az egységes álláspont kialakítása.

Tóth visszautasította azt a meglátást, hogy az ellenzék vezetői ne ismernék a vidékieket. Aláhúzta, az MSZP országos hálózata óriási szerepet játszott a kampányban, akárcsak a párt aktivistái, akik mindenhova eljutottak.

Kiemelte, a párt másik társelnökével, Kunhalmi Ágnessel már egy éve járják a vidéket, hogy megismerjék és megértsék a választói akaratot. HHHhhhhelyi beszélgetéseikből – főként ellenzéki szavazókkal – jellemzően az derült ki, hogy a vidéki emberek leginkább anyagilag kizsákmányoltak és kiszolgáltatottak, ebből adódóan pedig jól kirajzolódik a feudális viszonyokon való változtatás szükségessége – hangsúlyozta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.

Kapcsolódó párttagok