mszp.hu | Belföld
2024. március 15. 15:15

1848-49 női hőseire emlékezett az MSZP két vezető női politikusa Pest első leánynevelő intézeténél

1848-49 női hőseire emlékezett az MSZP két vezető női politikusa Pest első leánynevelő intézeténél
Tüttő Kata, az MSZP európai parlamenti listavezetője és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke Budapesten, a Szabadság téren, Teleki Blanka egykori leánynevelő intézete előtt emlékezett az 1848/49-es forradalom női hőseire.
Emlékeztettek mindazokra a független, haladó szellemű nőkre, akik előrevitték az 1848-as forradalmat. Teleki Blankára, az első pesti leánynevelő intézet alapítójára, aki maga szavalta el a Nemzeti Dalt március 15-én. Munkatársára, Leövey Klárára és kollégáikra, akik lerakták a magyar női oktatás alapjait. Kossuth Zsuzsannára, aki egymaga szervezte meg 72 tábori kórház felállítását. Mindazokra a nőkre, akik előrevitték a magyar nemzeti gondolat és vele a női egyenjogúság ügyét. Tüttő Kata világossá tette: ahogy akkor, úgy ma is meg kell küzdeni a nők egyenjogúságáért, ehhez pedig nők és férfiak közös munkájára van szükség. „Ma is folyik szabadságharc az országban, az önkormányzatokban, minden magyar településen az önrendelkezésért, azért, hogy a közösségek maguk irányítsák mindennapjaikat” – tette hozzá.
 
„Mi azokat a haladó, progresszív nőket képviseljük, akik felismerték és vállalták a változtatás felelősségét, akik szembefordultak a hatalom képviselte maradisággal, akik cselekedtek a nemzet érdekében. Ma hasonló helyzetben vagyunk: egy autokratikus hatalommal nézünk szembe. Ahogy egykor, úgy a nemzet szabadságát akaró nőknek és férfiaknak ma is félre kell tenni a különbségeiket, bátran szembe kell nézniük az elnyomókkal, hogy közösen segíthessünk a leszakadóknak, az alul lévőknek. Ezért van szükség egyre több nőre a közéletben. Ezért kellenek már bizonyított és most a politika mindennapjaiba belépő nők egyaránt Magyarországnak. Ezzel pedig nőnek, férfinak egyaránt van feladata” - mondta Kunhalmi Ágnes.
 
MSZP