mszp.hu | Belföld
2021. május 03. 15:30

1 százalék helyett 15 százalékot! – Legyen adómentes a minimálbér!

Úgy tűnik a kormány azt tervezi, hogy 1%-kal megemeli a minimálbért, ami azonban az idei évre vonatkozó bértárgyalásokon előadott fideszes szerencsétlenkedés után továbbra is édeskevés. Ez lenne a Gulyás Gergely által emlegetett folyamatos és kitartó emelés?

Az 1%-nál jóval többre van szükség, amit az MSZP által benyújtott törvényjavaslat lehetővé is tesz. A minimálbér adómentességével 25.110 forinttal emelkednének a legalacsonyabb fizetések, az adócsökkentés révén pedig mindazoknak növekedne a bére, akik bruttó 321 ezer forintnál kevesebbet keresnek, így 2,3 millió ember helyzete javulna.

Jelenleg az Orbán-kormány rendkívül magas adóval sújtja a magyar minimálbért, ami az Európai Unión belül a sereghajtók közé tartozik, a visegrádi országok között pedig a legalacsonyabb.

Az MSZP szerint azonban a minimumból már nem szabad elvenni! Az alacsony magyar fizetéseket meg kell emelni, ami rövid időn belül megvalósulhatna, ha a kormánypártok támogatnák a javaslatunkat. Azonban ismerjük a Fideszt, ezért a dolgozók számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti, mert az MSZP, ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri, 2022 után adómentessé teszi a minimálbért.

MSZP
Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese