Belföld | 2-es villamos közlemény Debrecen
2012. december 04. 10:59

2-es villamos: védhetetlen szerződés

Debrecenben a 2-es villamos beruházásával kapcsolatos áldatlan helyzet véleményünk szerint gyors és határozott intézkedést kíván.

A városlakókat jogosan felháborító - munkavégzésnek nem nevezhető - huzavona és trehányság, az alvállalkozókat ki nem fizető fővárosi nagyurak cinizmusa már régen bebizonyította azt, hogy ez a szerződés semmilyen lényeges elemében nem teljesült.

Tűrhetetlen, hogy Debrecen városával, illetve a debreceni városlakókkal packázzanak pénzügyi befektetők, a tisztességes alvállalkozókkal pedig a pesti „csókosok” és faktoráló cégeik.
A független döntnöki állásfoglalás óta eltelt közel négy hónap szintén azt bizonyítja, hogy a szerződés teljesítése, annak módosítása ellehetetlenült.

A jelenlegi ismereteink szerint a valamikori szerződő felek álláspontja és szándéka szerződésmódosítással nem összefésülhető azt fel kell bontani.

A szerződés felbontásával egy időben javasoljuk azt a körültekintő vizsgálat lefolytatását, amiben a kialakult helyzet felelőseit megnevezik, és felelősségre vonják, valamint a várost ért károkat rájuk hárítják.

Sajnos elkerülhetetlennek látszik, a független Magyar Bíróság bevonása az eddigi ellentmondások feloldása, illetve a felelősök megnevezése érdekében.
Debrecen város alapvető érdeke az, hogy:

- a beruházás megvalósuljon határidőre és jó minőségben;
- a közpénzek, illetve a debreceni költségvetési források a legésszerűbben és takarékosan legyenek felhasználva.

Szemmel látható, hogy az eredeti szerződés „lélegeztető gépen” tartása, az időhúzás eddig is súlyosan sértette ezeket az érdekeket.

Eljött az ideje annak, hogy Polgármester Úr tekintse felnőttnek a város lakóit, mondja el, mi is van a kulisszák mögött, és milyen erők mozgatják valójában a szálakat. Ez a város többet érdemel a „felelősök” egymásra mutogatásánál.

Ezt a beruházást a téli hó betemetheti, de a nyomokat nem tüntetheti el.

Szathmári Károly 
városi elnök

Madarasi István
városi alelnök