mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. május 26. 09:33

20-30%-os béremelést ígér az MSZP a rendvédelmiseknek

20-30%-os béremelést ígér az MSZP a rendvédelmiseknek
Egy szakszervezetek által készített felmérés szerint a belügyi dolgozók 70%-a mondana fel, ha tehetné. A fideszes kormány több mint 10 éve nem emelt az alapilletményen.

Szétesőben van az egész magyar rendvédelem, a pályaelhagyást vissza kell fordítani – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Arról, hogy leszerelési kampány van, sok szó esik. Az egyik legemlékezetesebb példája az volt, amikor egy fiatal rendőr az arcát adta a toborzókampányhoz, majd pár hónappal később már Ausztriában mosogatott” – emlékeztetett Harangozó. „Nekünk az a dolgunk, hogy olyan légkört és olyan megélhetést, fizetési életpályamodellt rakjunk össze, amitől a rendőrök rendőrök akarnak maradni” – tette hozzá.

Kiemelte, pártja programjában az egyik első pont az, hogy a szolgálati nyugdíjat, amit 2011-ben a fideszes kormány elvett, vissza kell adni a rendvédelmiseknek. „Akkor volt az úgynevezett „bohócforradalom” is, amikor ezrével vonultak ki a rendvédelmisek az utcára. Márpedig még a legkapitalistább országokban is elmehetnek a rendvédelmisek 20 év után nyugdíjba: 20 év után eldönthetik, hogy tudják-e ezt tovább vállalni” – ismertette.

Hangsúlyozta, vannak olyan pályakezdő belügyi dolgozók, akik 200.000 alatt keresnek. „Ez praktikusan azt jelenti, hogy árufeltöltőnek is egyszerűbb lenne elmenniük. Az alapillletmény több mint 10 éve nem változott!” – hívta fel a figyelmet a belügyisek rendkívül alacsony anyagi megbecsülésére a szocialista politikus.

Aláhúzta, az MSZP-nek konkrét és komoly programja van a rendvédelmi dolgozók helyzetének rendbetételére. „Mi azt mondjuk, hogy egy 20-30%-os béremelés alul és középen, ahol a legnagyobb probléma van, kijárna. Most béremelés helyett kitalálták, hogy aki nem szerel le, az majd 2023-ban fog egy félévnyi béremelést megkapni. Márpedig ezektől az emberektől évek tanulása után azt várjuk el, hogy fitten, fürgén, felkészülten szellemileg és fizikailag is tökéletesen működve egyfolytában ott legyenek, ahol kell. Ott van a pénz, de ők azt mondják, hogy aki 3 évig befogja a száját, nem ugrál, nem beszélget és nem panaszkodik, annak majd megsimogatjuk a buksiját” – magyarázta Harangozó Tamás.

„Mi viszont azt mondjuk, hogy minden egyes rendvédelmi dolgozónak minden hónapban olyan munkakörülményt kell biztosítani, hogy legyen kedve bemenni és szolgálni ezt a hazát, hiszen ez nem kevesebb, mint szolgálat. Ez a béremelés tehát egészen biztosan benne lesz a programunkban, a jóvátételi programunkban pedig az, hogy a meghurcolt rendvédelmi nyugdíjasoknak, akiktől elvették a már meglévő nyugdíjukat, visszaállítjuk a státuszát és az erkölcsi mellett valamilyen anyagi kompenzációt is adjunk az elmúlt évekért” – ígérte az MSZP frakcióvezető-helyettese.

 

Kapcsolódó párttagok