2011. január 16. 11:00

2011 - a vidék fekete éve

Az ország mezőgazdasági területének 10%-a víz alatt van, a földbe ősszel beleerőltetett gabonák állapota katasztrofális, a takarmányárak az egekben, a sertés felvásárlási árak pedig a mélyben. Nap, mint nap azt látjuk, hogy házakat önt el a víz, embereket kell kiköltöztetni.

A gondok érdemi kezelése helyett az Orbán-kormány csak a vidékfejlesztési források növekedését hangoztatja. A baj csak az, hogy az ígéretekből nem lehet vetőmagot, műtrágyát, takarmányt és horror összegbe kerülő gázolajat venni. A Vidékfejlesztési Minisztérium sikertelenségét igazolja, hogy elszállnak azok az ígéretek, amelyek a kárenyhítési alap jelentős összegű kiegészítését hangoztatják.

A kormányzati ígéretek ellenére a kárenyhítési alapból 2010-ben előleg kifizetés nem történt. A 4 milliárd forint költségvetési forrás csak 3% mértékű kártalanítást tesz lehetővé, ami megalázóan kevés. Az MSZP kormány idején, amikor a szabolcsi almatermelőket kellett segíteni ez az arány 45% volt.

Nem lenne tisztességes, ha a természeti katasztrófákért is a kormányt tennénk felelőssé - amit persze a Fidesz ellenzékből folyamatosan sulykolt - de az elvárható lenne a bajban, hogy a Debreceni Stadion és más presztízs beruházások megépítése, a magas jövedelműeknek juttatott több 100 milliárdos adókedvezmények helyett a gondban lévő kistelepüléseket és a gazdákat segítsék.

Sok-sok kérdés merül fel bennünk, szocialistákban. Úgy gondoljuk, a problémák hatékony kezelése érdekében, a kétharmados politikai gőg helyett alázatos szakmai munkára, sokkal szélesebb körű társadalmi egyeztetésre lenne szükség.

- A kistelepüléseken nemhogy körzeti rendőr nincs, de már településőr sem járja az utcákat, miután a kormány ezt a támogatást is megszüntette.

- A közcélú foglalkoztatás felszámolásával falusi intézmények fenntartása és több tízezer munkahely kerül veszélybe, miközben sokkal több ember kellene az árkok tisztítására, a keletkezett károk felszámolására.

- Hogyan fog a nyugdíjas néni valóban kitűnő minőségű, garantáltan dioxinmentes házi tojása a kisvárosi piacra kerülni, ha a kormány megszünteti a nyugdíjasok utazási kedvezményét?

A falvakban élő embereket nem lehet becsapni. A Fidesz kormány által folyamatosan hangoztatott, de még ki nem fizetett 593 milliárd forint támogatás valóban jelentős összeg, de majdnem 40 milliárddal kevesebb, mint 2009-ben a szocialista kormány által a gazdáknak jutatott 631 milliárd forint.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő