2011. december 30. 15:14

2011: a családok anyagi biztonságának fekete éve

Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra, amit teszek – hangoztatta egykor Orbán Viktor és sajnos a ma reggeli rádiónyilatkozata alapján is egyértelmű, hogy a miniszterelnök továbbra sincs tisztában tettei következményeivel.

Minden európai és nemzetközi figyelmeztetés, minden burkolt vagy nyílt bírálat ellenére az Orbán Viktort és kormányát támogató Fidesz-KDNP-frakció ma érdemi változtatás nélkül szavazott meg egy sor újabb, a demokratikus magyar gazdasági-társadalmi viszonyokat tovább erodáló törvényjavaslatot.

A jegybank függetlenségét, a piacgazdaság alapjait ilyen mértékben sértő jogszabályok elfogadása jogállamokban példátlan. Ezért a Fidesz-KDNP mai cselekedeteire nincs és nem is lehet épeszű magyarázat. (A piaci reakciók azonban sajnos nagyon is normálisak: az Országgyűlésből érkező rémhírek hallatán a forint árfolyama ismét a történelmi mélypontja közelébe gyengült.)

Az Orbán-kormány újabb súlyos felelőtlensége azt jelenti, hogy 2011 az ország pénzügyi, a családok anyagi biztonságának szempontjából is az elmúlt évtizedek legsötétebb éveként vonul be a még bő egy napig élő Harmadik Magyar Köztársaság történelmébe.

Katona Tamás,
az MSZP elnökségi tagja