2013: a bérszívás éve

Az Orbán-kormány példátlan gazdasági intézkedéseinek következményeként Magyarország ma ismét a fizetéscsökkentéstől tarthat. Az átlagos jövedelmű munkavállalók idén már nem csak az igazságtalan, egykulcsos jövedelemadó "áldását", hanem a Munka törvénykönyvében kínálkozó igen fantáziadús fizetéscsökkentési lehetőségeket is a bőrükön érezhetik.

És akkor cafeteria juttatások megvágásáról, vagy az olyan megszorításokról, mint a csekkadó, a telefonadó vagy a munkanélküli ellátás idejének harmadolása, még nem is beszéltünk.

Már most nyilvánvaló, de februárban minden átlagbérből vagy annál kisebb fizetésből élő számára egyértelmű lesz: a Fidesz által 2010-ben beígért azonnali és nagyarányú adócsökkentésből ő bizony megint kimarad. Sőt, a kormány ismét növelte adóját, miközben Európa legmagasabb inflációja miatt egyre kevesebbet ér a pénze.

Magyarország ma már nem a Matolcsy-féle hazug őrültségeknek, hanem a tényeknek hisz. Ezek pedig a romló életszínvonalról, a kilátástalan jövőről szólnak. A szocialista párt gazdasági kilábalási koncepciója kiszámítható hétköznapokat ajánl mind a magyar munkavállalók, mind pedig a munkáltatók számára.

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő