Belföld | a rombolás éve 2013 közlemény
2013. december 27. 08:58

2013 a rombolás éve volt – augusztus

Augusztusban a pénztárgépmutyi növelte a trafik- és a földmutyi miatti országos felháborodást. Az Orbán-kormány a pénztárgépek kötelező cseréjével saját üzletfeleit milliárdokhoz juttatja, a kiskereskedőkből és vendéglátósokból viszont újabb pénzeket présel ki. Ugyanakkor a kormányzati inkompetencia miatt a teljes átállás máig nem sikerült.

Több bank növelte a számlavezetéshez, az átutalásokhoz és a kártyahasználathoz kapcsolódó díjait – Orbán Viktor megszorításait ma is a lakosság fizeti.

Augusztusban az egész országnak világossá vált, hogy a fideszes dohányboltok nem az ifjúság védelmét szolgálják. Iskolák közvetlen közelében nyíltak trafikok, s kórházak, rendelőintézetek, gyógyszertárak mellett is százával jelentek meg a fideszes mutyiboltok.

Foglalkoztatásbővülés csak a közmunkaprogramban volt, az igazi, adófizető munkahelyek száma csökkent.

Augusztusra már többen hagyták el az országot, mint az 1956-os forradalom idején. A Randstad Workmonitor adatai szerint a magyar lakosság fele költözne külföldre egy jó állásért, és 93 százaléka gondolta úgy, hogy itthon nem létezik munkahelyi biztonság. Ez Chile, India és Törökország eredményénél is rosszabb.

Elkezdődött a tankönyvkáosz. A kormányzat példátlanul már augusztusban beszedte a pénzt, a könyveket viszont karácsonyig sem szállította le hiánytalanul.

2013 a rombolás éve volt, 2014 a változás éve lesz. A kormányváltás után az MSZP hozzákezd az ország újjáépítéséhez.