Nyíregyháza közfoglalkoztatás
2013. január 03. 15:25

2013: kilátástalanság a közfoglalkoztatottak életében

2013 január első munkanapjaiban komoly probléma merült fel, mivel a korábbi évben közfoglalkoztatásban lévő dolgozóknak a döntő része - a mi ismereteink szerint 90 százaléka - januártól nincs foglalkoztatva - hangsúlyozta dr. Veres János, megyei elnök mai sajtótájékoztatóján.

Úgy érzékeljük, hogy a probléma sokkal nagyobb annál, ami mellett el lehetne menni szó nélkül.  – mondta. Hiszen a megyénkben különösen gondot okoz az, hogy nincs megoldva az embereknek a folyamatos foglalkoztatása. Nincs ígéret sem számukra arra nézve, hogy márciusig foglalkoztatni tudnák őket. Több településen tájékozódtunk és a múlt évben még programban foglalkoztatottaknak a döntő többségét ma már a programok nem érintik. Éppen ezért egészen tragikusnak látjuk azt a helyzetet, ami kialakult a megyében, de az ország más részein is.  Kilátás sincs arra ebben a körben, hogy január-februárban bármilyen foglalkoztatási viszonyt tudnának kialakítani. Márciusban kezdődnek a közfoglalkoztatási programok, de már azt is tudjuk, hogy ott is eleve kevesebb emberrel számolnak 2013-ban, mint ahányan 2012-ben részt vehettek. Czomba úr egyértelműen nyilatkozta, hogy 314 ezer volt 2012-ben a közfoglalkoztatottak száma, és csak 300 ezer fővel számolnak 2013 – ban országosan.

Számunkra ez elkeserítő tény, hogy miközben a kormány sikerpropagandáját kommunikálja több területen, ebben a kérdésben láthatóan lényegesen nagyobb a baj, mint mondják. Nyilvánvalóan segélyezésre fognak kerülni ebből a körből a legtöbben ezekben a hónapokban.  „Azt ne kérdezzék, hogy honnan lesz forrása a településeknek majd kifizetni ezeket a segélyeket” – hívta fel a sajtó munkatársai figyelmét a megyei elnök.

Követeljük a megyei emberek érdekében, hogy változtasson ezen a kormány. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy márciusig esélyt sem mondjanak arra nézve, hogy a közfoglalkoztatásban érintettek számára foglalkoztatási lehetőség legyen, ezért követeljük, hogy a kormányzat által elkövetett hibát korrigálják. Legyen olyan program januárban és februárban is, amelyben rész tudnak venni a munkát vállalni akaró emberek!