Gazdaság, Külföld
2012. december 11. 17:39

2013 nem lehet a hét szűk esztendő kezdete az EU-ban

„Csak akkor kerülhetnek át a 2012-es költségvetés rendezetlen tételei a 2013-as pénzügyi évre, ha azok kifizetésére közös állásfoglalásban politikai garanciát vállal a Tanács, a Bizottság és a Parlament” – értékelte az EP Költségvetési Bizottságában elfogadott jelentéseket Herczog Edit.

Az EP szakbizottságának állásfoglalása szerint a Tanács által javasolt 2013-as büdzsé nemcsak szűkebb a 2012-es költségvetésnél, de mintegy 5 milliárd euróval vágja meg az Európai Bizottság által javasolt 137 milliárd eurós keretet. „Ha azonban ezt tovább terheljük a 2012-es évről átcsúszó közel 9 milliárd euróval, akkor veszélybe sodorjuk az uniós politikák megvalósítását” – fogalmazott a bizottság ülését követően Herczog Edit, az S&D frakció elnökségi tagja.

Éppen ezért a bizottságban elfogadott két jelentés értelmében az EP kizárólag akkor szavaz támogatólag a 2012-es költségvetés módosításáról, illetve a 2013-as büdzsé számairól kedden, ha az egyeztetési folyamat szereplői, a Tanács, a Bizottság és az EP közös állásfoglalásban vállal garanciát a tételek maradéktalan kifizetésére. „Ellenkező esetben 2013 a hét szűk esztendő kezdetét jelentheti az EU-ban” – kommentálta a kialakult helyzetet Herczog Edit.

Az Európai Unió költségvetése ösztönző hatással van a tagállamok gazdaságélénkítésére, ezért a költségvetés megkurtítása csökkenti a válságra adott válasz hatását. EU-s beruházásra, hatékony iparpolitikára,  kkv-támogatásra és fiatal munkaerő tapasztalatának beépítésére  van szükség. „Ha egyfelől több Európát hirdetünk, majd ehhez nem rendelünk pénzügyi forrásokat azt szószegésnek nevezik, ha nem fizetjük ki a számlákat, az nem takarékosság, nem egyszerű megkurtítása a költségvetésnek, hanem jogsértés” - érvelt Herczog.

„Én nagyon remélem, hogy a 2013-as évben hazám is hozzájuthat azokhoz a strukturális és kohéziós alapokhoz, amelyeket 2012-ben nem tudtunk elérni. Szemben azonban a Fidesz képviselőivel, mi akkor is megfogalmaznánk a saját fenntartásainkat, ha történetesen nem az Erasmus és K+F programokból, hanem a magyar kohéziós forrásokból hiányozna még hiányzó összeg, ezért mi meg fogjuk szavazni a költségvetést, de ragaszkodunk ahhoz a politikai nyilatkozathoz, amely garantálja a kifizetéseket" - tette hozza a képviselő.