Külföld | EU-büdzsé
2013. június 21. 08:45

2014-2020-as büdzsé: a szükséges rossz kompromisszuma

Herczog Edit üdvözli, hogy az EP, a Bizottság és a Tanács között zajló tárgyalásokra pontot téve nem késlekedik tovább az Unió következő, hétéves költségvetésének elfogadásával. Az EP-képviselő ugyanakkor továbbra is fenntartja az európai szociáldemokraták állítását, hogy egy kevésbé megszorításpárti, jóval inkább növekedésbarát büdzsé inkább szolgálta volna az európai polgárok érdekeit, és gyorsabb megoldást adott volna az égető problémákra, elsősorban a fiatalkorú munkanélküliségre.

A Szocialista és Demokrata frakció álláspontja szerint a 960 milliárd eurós költségvetés továbbra is a deficit veszélyét lebegteti az Uniós politikák felett. A baloldali frakció azt is nehezményezi, hogy a Tanács ígéretével szemben nem lett rugalmasabb a költségvetési tervezet és továbbra sem kezeli elsődleges fontosságúként a munkanélküliség csökkentésének kérdését.
 
Herczog szerint a konzervatív többségű Tanács szűklátókörűségét a tagállamoknak kell korrigálni. A képviselő szerint az a tény, hogy a Tanács épp a legfontosabb területeket – mint az innováció, a K+F vagy a munkahelyteremtés – szorongatta meg, még nem jelenti azt, hogy ezek ne kaphatnának hangsúlyt a nemzeti fejlesztési ügynökségek, így az NFÜ helyi pályázati rendszerében.