2014-es európai választás: nagyobb átláthatóságra van szükség

„Az Európa fejlődésének előmozdításához szükséges szorosabb integráció csak több demokrácia és nagyobb átláthatóság mellett vihető végbe” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfőn Brüsszelben, a Globális Atlantisták elnevezésű hálózat éves találkozóján.

A német és amerikai szakértőkből álló együttműködést 2003-ban hívta életre a Friedrich Ebert Alapítvány, hogy teret adjon az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti együttműködésről szóló stratégiai vitáknak.
 
Előadásában Gurmai Zita megjegyezte: a 2014-es európai választás lesz az első, amelyet már a Lisszaboni Szerződés szabályai szerint bonyolítanak le. A Lisszaboni Szerződés megerősítette az Európai Unió demokratikus alapjait és növelte az európai polgárok szerepét az EU politikai folyamataiban.
 
„Azonban nem mehetünk el szó nélkül a lisszaboni szerződés szellemiségével ellenkező fejlemények mellett. A zárt ajtók mögötti találkozók, az utolsó pillanatban tartott rendkívüli csúcstalálkozók, valamint az újabb és újabb kormányközi döntések ellentétesek az EU demokratikus működésének megerősítését célzó törekvéseinkkel. Az Európai Unió csak szorosabb integrációval adhat megfelelő válaszokat a napjainkban felmerülő kihívásokra, és biztosíthat megfelelő keretet a tagállamok számára a fejlődéshez. A további integráció csak több demokrácia és nagyobb átláthatóság mellett valósítható meg” – hangsúlyozta az EP-képviselő.
 
Mint Gurmai Zita megjegyezte: a 2014-es európai választáson nagy szerepe lesz a nemzeti pártok közötti együttműködésnek abban, hogy egész Európa számára fogalmazzanak meg választási üzeneteket. „Azt ugyanakkor el kell kerülni, hogy a legkisebb közös többszörös elve szerint tudjanak csak a pártok megegyezni, mert akkor azt kockáztatjuk, hogy semmit sem mondunk. Ebben a folyamatban fontos szerep jut az európai pártoknak, amelyek hidat képeznek az uniós szintű politika és a választópolgárok között” – fogalmazott az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a nemzeti pártok által közösen indított elnökjelöltek az Európai Bizottság élére segíthetnek a valóban európai témákról szóló, országhatárokon átívelő politikai viták lefolytatásához.