2011. december 13. 11:34

2014-től 2,5 milliárd eurós közvetlen támogatás a kkv-knak

Évi 30 ezer európai munkahelyet teremthet az EU új vállalkozás-finanszírozási programja - hangzott el az EP ipari-, kutatási- és energiaügyi bizottsága hétfő esti ülésén, ahol Máire Geoghegan-Quinn kutatásért felelős és Antoni Tajani ipari biztos ismertette az következő hétéves költségvetési ciklus kkv-kat érintő programjait.

A beszámolók alapján világossá vált, hogy a következő hétéves költségvetés elsősorban az EU új, COSME elnevezésű kkv-k keretprogramja - amely 2,5 milliárd eurós összeggel támogatja közvetlenül a kicsiket -, és a 2014-től induló - Horizon 2020 névre keresztelt - 8. kutatási keretprogram keretében összesen kb. 20 milliárd eurós forrást biztosít Európa 23 millió kisvállalkozásának. Herczog Edit különösen örömtelinek nevezte, hogy a korábbi 50 milliárd euró helyett a következő hét évben 80 milliárd jut a kutatási programra, ezzel jelentősen javítva az európai innovatív vállalkozások nemzetközi versenyképességét. Egyúttal ez azt is jelenti - tette hozzá a képviselő - hogy az innovatív szemléletű kkv-k nyerhetik a legtöbbet a programokból.

2011 közepéig 175 ezer munkahely teremtéséért és megőrzéséért feleltek az EU versenyképességi programjai, miközben 7,2 milliárd eurós támogatást nyújtottak bankgaranciák és beruházási tőke formájában. A tervek szerint a 2013-as zárásra 35 milliárd eurónyi támogatást helyeznek ki, és közel 380 ezer munkahely biztonságát teremtik meg a most futó programok.

Az új, 2,5 milliárd eurós vállalkozásfejlesztési program célja a pénzügyi eszközök elérhetőbbé tétele, a vállalkozói kultúra fejlesztése, és a vállalkozások nemzetközi piacra jutásának támogatása. Herczog ez utóbbit nevezte az egyik legfontosabb képességnek, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a jelenleg még a határokon alig-alig átlépő kicsik is részesüljenek a közel 50 milliós európai piac előnyeiből.

A tervek szerint a COSME évente 39 ezer vállalkozást ér el, 900 új üzleti termék bevezetésében segít, így évi közel 30 ezer munkahely teremtésében és megőrzésében lesz érintett.