2012. március 20. 23:50

2014-től 80 milliárd euró kutatásra

Egész napos vitát tartott az Európai Parlament Ipari-, kutatási- és energiaügyi bizottsága az EU 2014-ben induló 8. kutatási keretprogramjáról. Herczog Edit szerint az a legfontosabb, hogy már a tervezés szakaszában elejét vegyük a kelet-nyugati különbségek kialakulásának.

„Ha a tudomány területén kétsebességes marad Európa, akkor minden területen kétsebességessé válik” – fogalmazott Herczog Edit az ITRE keddi ülését követően. A szocialista szakpolitikus szerint az EU 80 milliárd eurós programjáról szóló vita a „tudományos kiválóság” kérdésében vált a legélesebbé. A korábbi keretprogramok tapasztalataira hivatkozva ugyanis szeretnék elkerülni, hogy az Unió 2014-ben induló, harmadik legnagyobb összegű programjának javát ismét a nyugati, régi tagállamok kutatóhelyein költsék el, míg a mégoly kiváló, de „sztárkutatókban” és „sztártémákban” kevéssé bővelkedő új tagállamok intézeteinek csak az „apró” jusson.

Ezen a területen áttörést jelenthet az a javaslat, amely értelmében az új tagállamok a strukturális és kohéziós alapokból csoportosíthatnak át forrásokat a kutatás-fejlesztésre. Herczog Edit örömtelinek nevezte, hogy a korábbi 50 milliárd euró helyett a következő hét évben 80 milliárd – ebből közel 20 milliárd közvetlenül a kkv-knak – jut a kutatási programra, ezzel jelentősen javítva az európai innovatív vállalkozások nemzetközi versenyképességét. Egyúttal arra is figyelmeztetett azonban, hogy a konzervatív szemléletű Tanáccsal szemben végig következetes álláspontot kell képviselni, hogy a jövőben se nyirbálják meg az innovációra elkülönített forrásokat.