MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2015. október 12. 18:30

2015-ben fizetésemelésre van szükség - országgyűlés

A fizetésemelés hiánya, lakóépületek korszerűsítése, a bonyhádi templomrom, ESZOSZ-ügy, állampolgárság-biznisz. Ülésezett a parlament.

Megemlékezés Göncz Árpádra

2015-ben fizetésemelésre van szükség

Tóbiás József Göncz Árpád emléke előtti főhajtással kezdte napirend előtti felszólalását.

Ezt követően az MSZP elnöke kifejtette, ma a Magyarországot érintő kihívások közül az egyik legsúlyosabb a dolgozói szegénység terjedése. Mint mondta a magyarországi helyzet, a fizetésemelés hiánya egyidejűleg akadálya a gazdasági növekedésnek, valamint ösztönzi a pályaelhagyást és az elvándorlást.

Szerinte a társadalom döntő többsége ezt a problémát tartja a legsúlyosabbnak, és belátható, hogy 2015-ben fizetésemelésre van szükség, ráadásul a kormánynak van lehetősége ezt megadni.

Az MSZP elnöke kifogásolta, hogy a költségvetésből hiányzik az átfogó fizetésemelés szándéka. Mint mondta, az egészségügyben, a szociális ellátórendszerben, a közművelődésben nem éri el a nettó százezer forintot a fizetés.

Tóbás József hangsúlyozta, hogy ezen munkavállalók számára ijesztő méreteket ölt a dolgozói szegénység, miközben a kormány közel 300 milliárdot osztott ki a jegybanknak, állami vezetőknek vagy az állami televíziónak, ráadásul ebben az évben 4 milliárd ment el plakátkampányra és 25 milliárdot akarnak még kormánypropagandára költeni.

Önfényezés helyett ideje lenne a dolgozóknak odaadni a pénzt, amiért megdolgoztak - fogalmazott az MSZP elnöke.

A kormánypártok "egy hű emberüknek" miniszteri széket adnak? - Miniszterelnöki Kabinetiroda felállítása

Bárándy Gergely drágállta a Miniszterelnöki Kabinetiroda felállítását. Megerősítette, a szocialisták nem támogatják a javaslatot, azt alapvetően elhibázottnak tartják, mert szerintük nem struktúraátalakításról van szó, hanem arról, hogy a kormánypártok "egy hű emberüknek" miniszteri széket adjanak.

Gúr Nándor szerint is arcpirító és arrogáns a javaslat.

Gúr Nándor szerint a kabinetiroda létrehozásához szükséges költségvetési forrás konkrét összegéről kellene vitázni a parlamentben, ennek mostani meghatározásának hiánya ugyanis biankó csekket jelent a kormánynak.

Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte: hogyan tudja majd vezetni Rogán Antal az új minisztériumot, ha egy vagyonnyilatkozatot sem tud kitölteni?

Az ügyvédekről szóló törvény módosítása

Bárándy Gergely az ötpárti előterjesztést ismertetve felidézte, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara tisztújítását a bíróság megsemmisítette, a jogerős döntésig ex lex állapot van, s nem tudni, ki jogosult a hatáskörök gyakorlására. Kérdéses az azóta hozott határozatok sorsa, a napi ügyek - például az ügyvédek felvétele, fegyelmik lefolytatása, pénzügyek - nem várhatnak egy több hónap múlva megválasztandó legitim tisztségviselői karra. Jelezte, hogy az Országos Ügyvédi Kamara elnöke támogatásáról biztosította a javaslatot, amely rendelkezik az átmeneti időszakra vonatkozó helyettesítésekről.

Várható-e lakossági energetikai korszerűsítés uniós forrásból?

Tóth Csaba felidézte, az előző uniós ciklusban a kormány gyakran kifogásolta, hogy nincs lehetőség uniós forrásokat fordítani a lakóépületek korszerűsítésre. Ezzel indokolták, hogy 2008 és 2013 között csak 25 milliárd jutott lakossági energetikai beruházások támogatására. Az új, 2014-es időszakban az Európai Bizottság lehetővé tette lakóépületek korszerűsítését uniós forrásokból. A kormány a Brüsszelnek leadott operatív programokban 450 milliárd forintot különített el energetikai korszerűsítésre, közte lakóépületekére. A miniszter ugyanakkor egy tanácskozáson közölte: 2020-ig a kormány nem ad uniós forrást lakossági energetikai korszerűsítési programra. Azt firtatta, ez valóban így lesz-e?

Még mindig több ezer ember helyzete kilátástalan az ESZOSZ-ügy miatt

Bangóné Borbély Ildikó szerint még mindig csaknem kétezer ember helyzete nem rendeződött munkajogilag az ESZOSZ-károsultak közül, így nekik jövedelmük nincs, de állást sem tudnak vállalni. Azt kérdezte: az állami erdőgazdaságok miért nem tudtak 20 ezer hektárnyi erdőterületet a szövetkezet rendelkezésére bocsátani? Arra is választ várt: melyik minisztérium felügyelete alá tartoznak az erdőgazdaságok?

Tárjuk fel a bonyhádi templomromot!

Harangozó Tamás segítséget kért a kormányhivatalokat felügyelő minisztertől a 6-os út építése során előkerült gótikus magyar templom romjainak feltárásához. Barbárságnak nevezte a lelet visszatemetését, leaszfaltozását. Azt kérdte: a szakma legalább arra kapjon esélyt, hogy teljesen feltárhassa a leletet, az út pedig kapjon új nyomvonalat.

Miért hagyták a szabálytalanságokat?

Gőgös Zoltán a Tartalékgazdálkodási Intézet (TIG) befektetéseiről érdeklődött és felvetette, hogy a földművelési minisztérium tudott a sorozatos szabálytalanságokról. Kifejtette: a társaság 2012-ben 1,6 milliárd forint értékben kötött portfólió-szerződést a Hungária Értékpapír Zrt.-vel kockázatelemzés nélkül. Azt kérdezte: a tárca miért nem intézkedett időben a közpénzek védelméről, mennyi a valós kár, s mikor vizsgálják ki azt.

Állampolgárság-biznisz

Tukacs István arról kérdezte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát, hogy mit tesz a kormány a főként keleti megyékben tapasztalható, a gyorsított honosítási kérelemmel kapcsolatos visszaélések megszüntetéséért. A képviselő kifejtette: az elkövetők kihasználják a törvényben lévő kiskapukat néhány polgármester, jegyző segítségével, akiket lefizetnek. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy vizsgálták-e, ezek az emberek jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot.

Miért nem lehet egyszerűbben, kedvezményesen megoldani a 20-30 éves tapasztalattal rendelkező gépkezelők új jogosítványának megszerzését?

A kérdések sorát nyitó Szabó Sándor arról érdeklődött, hogy miért nem lehet akár egy egyszerű cserével megoldani a 20-30 éves tapasztalattal rendelkező gépkezelők új jogosítványának megszerzését. Azt is megkérdezte, hogy miért nem adnak támogatást, ha mindenképpen új jogosítványt kell szerezniük.

Mikor kapnak cafetériát az oktatásban dolgozók?

Kiss László azt kérdezte, hogy mikor kapnak cafetériát az oktatásban dolgozók. Hangsúlyozta, hogy amíg az iskolák az önkormányzatok hatáskörébe tartoztak, addig a fenntartók gyakran pluszjuttatásokkal ismerték el a dolgozók munkáját, de ezek mára gyakorlatilag eltűntek.