mszp.hu | Külföld | nők elleni erőszak
2014. november 26. 09:41

2016 legyen a nők elleni erőszak megállításának éve!

Már négy EU-biztos és az olasz miniszterelnök is támogatja Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének és az MSZP Nőtagozatának elnökének kezdeményezését, miszerint a nőket érő erőszak elleni küzdelem témája sürgősen az európai politika napirendjére kerüljön.

Európában naponta 7 nő hal bele a családon belüli erőszakba, továbbá a nők 33 százaléka lett már nemi erőszak áldozata. Nem lehet halogatni a probléma megoldását, hiszen az óra ketyeg, meg kell állítani a folyamatot. Több halaszthatatlan dolgot kell megtenni az előrelépéshez, így például minden tagállamban hatékonyan kell szabályozni a távoltartást. Az ESZP nőszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Unió összes tagállamának ratifikálnia kell az isztambuli egyezményt. Eddig ezt csupán 7 ország tette meg.
 
Európai és nemzeti szinten is hangsúlyozni kell, hogy lehetetlen előrelépni átfogó stratégia nélkül, amelynek elkészülte már most több éves késésben van. Gurmai Zita sürgette Věra Jourovát, a nemek közötti esélyegyenlőségért is felelős uniós biztost, hogy minél előbb lépjen az ügyben.
 
Az ESZP Nőszervezetének elnöke javasolta, hogy 2016. legyen a nők elleni erőszak megállításának európai éve. A kezdeményezést alárásával támogatta már Matteo Renzi olasz miniszterelnök, négy EU-biztos: Corina Creţu, Frans Timmermans, Federica Mogherini, Pierre Moscovici, továbbá több mint száz EP-képviselő.
 
Dr. Gurmai Zita,
az ESZP és az MSZP Nőtagozatának elnöke, országos elnökségi tag