Ujhelyi Facebook | Belföld | nyílt levél
2018. december 30. 10:20

2019 jelszava: Stop Orbán!

Volt abban az állami propaganda által kiadott hivatalos fotóban valami hátborzongató, amelyen Orbán Viktor letekint az újdonsült várbéli irodájának erkélyéről a pesti városképre. Zsebre dugott kéz szokás szerint, pökhendi lenézés, mögötte sutyorgó nyaloncok. Döbrögi kormányzó végigtekint uradalmán. Tökéletes kordokumentuma lesz majd a letűnt fideszes rezsimnek, szavak nélkül visszatükrözi mindazt, amiről ezek az évek szóltak.
 
Sok mindent elmondott Magyarországról az a néhány kép, amely bejárta a közösségi médiát az ünnepek előtt: az egyiken a zsebre dugott kezű Orbán tekint le a közpénzből felhúzott budai irodájából, a másikon a pesti oldalon állnak tömött sorokban az éhezők az ingyenes ételosztásokon. Ez a Fidesz Magyarországa: az urizáló felső tízezer és a meglopott alsó tízmillió. De a meglopottak sem tűrnek a végtelenségig. A karácsonyi ünnepeket megelőző hetekben soha nem látott ellenzéki, szakszervezeti és választói együttműködés, ha úgy tetszik közös front alakult ki a zsebre dugott kezű rezsimmel szemben. Példaértékű volt, ahogy pártállástól függetlenül együtt álltunk ki az oligarchikus elnyomókkal szemben, megmutatva nekik: nem tűrünk mindent el! A rezsim nem nyugodhat meg, mert januárban újrakezdjük. A 2019-es év jelszava: STOP ORBÁN!
 
A következő hónapokban két olyan választás is lesz, amely esélyt és lehetőséget ad arra, hogy megtörjük a rendszer továbbtokosodását. Két választás is lesz, ahol felmutathatjuk Orbánnak a piros lapot. A fociból vett hasonlatot talán még ő is megérti: aki nem tartja be a szabályokat, aki páros lábbal csúszik be és kézzel veszi le a labdát, azt előbb-utóbb kiállítják. A sárgalapok után ideje a pirosnak: Stop Orbán! Az ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak, civil csoportosulásoknak óriási a felelőssége abban, hogy 2019-ben megroppantsuk a rezsimet. A május 26-án sorra kerülő Európai Parlamenti választáson esélyünk és lehetőségünk lesz arra, hogy kisebbségbe toljuk a Fideszt. Ha az EP-választáson a kormánypártiak nem tudják megszerezni a kiosztható mandátumok többségét, a rendszer óhatatlanul megcsúszik saját súlya alatt. Ha az EP-választáson minden elégedetlen elmegy voksolni és a mandátumszerzésre érdemben esélyes pártok valamelyikére adja a szavazatát: azzal pofán vágható a narancsos rezsim. Ezért hívtam egyeztetésre az Európa-párti politikai erők képviselőit, hogy közös mozgósító kampányt, közös stratégiát dolgozzunk ki az EP-kampányra. Mert bár versengünk majd májusban, a célunk közös. Több a zászló, egy a tábor. 
 
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhuszonnegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
    
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő 
2018. december 30.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21