mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. január 03. 13:16

2020: vírus, Brexit, vétó

Micsoda évet hagytunk magunk mögött, te jó ég! Micsoda fordulatok, örömök és tragédiák övezték a napjainkat és mi minden áll még előttünk?!

A vasárnapi nyíltlevél-sorozatom idei első darabjában szokatlan módon röviden visszatekintek az elmúlt évre és kiemelek Önöknek pár mozzanatot, amelyek szerintem fontosak és mindenképpen emlékezetesek kell, hogy legyenek a számunkra.

Nem kérdés, hogy az elmúlt esztendőt a koronavírus-járvány berobbanása és hullámai uralták; hatása pedig még sokáig velünk lesz. Most nem kívánok a hazai válságkezelés hiányairól, a szakmai bénázásokról és a sunyi üzletelgetésről írni, tettem és fogom még tenni elégszer.

A koronavírus – bármennyire is furcsa ezt kijelenteni – pozitív hatása, hogy felgyorsította az általam még a járvány előtt javasolt és asztalra tett Európai Egészségügyi Unió koncepciójának megvalósíthatóságát. A járvány sokakat felébresztett, a brüsszeli döntéshozók ajtajai is gyorsabban nyíltak az ügyben és hamarabb sikerült támogatókat találni az alapjavaslathoz, mint valószínűleg lehetett volna „békeidőben”.

A pandémia közelebb segített mindannyiunkat az egészségügyi unió létrehozásához, amely egyszerre fogja garantálni minden európainak a minőségi ellátást és a betegbiztonságot. Nagyszerű eredmény, hogy az S&D és a Publicus Intézet közös felmérése alapján a magyar választók elsöprő többsége támogatja az Európai Egészségügyi Uniót, sőt, még a fideszes válaszadók kétharmada is úgy véli: kellenek a minőségi minimum-követelmények a közegészségügyben.

Bár a Fidesz miniszterelnöke megpróbálta megvétózni, illetve zsarolással elgáncsolni az európai közösség következő hétéves költségvetését és a járvány miatt összeállított újjáépítési csomagot, végül kudarcot vallott és kénytelen volt meghátrálni. (Hazug módon azt hirdették, hogy Orbán sikerrel megakadályozta a jogállami mechanizmus bevezetését, ehhez képest a kormány épp a minap jelentette be, hogy hivatalosan is megtámadják a jogállamisági rendeletet az Európai Bíróságon. Ennyit Orbán „nagy” győzelméről.)

Fontosabb ennél, hogy a következő években mintegy 15ezer-milliárd forintnyi támogatás érkezik az Európai Uniótól, amelyben megemelt összeg fordítható majd például egészségügyi programokra, de külön költségvetési sort kapott az általam mentorált ingyenes Interrail-bérlet programja is, vagyis a pandémia elmúltával újra pályázható lesz az ingyenes utazási lehetőség a magyar fiatalok számára. Ezt a pénzt, ezt a lehetőséget is kockáztatta a Fidesz az eszement vétós játékával.

Az elmúlt évben elhagyta európai közösségünket Nagy-Britannia (Skócia talán hamarosan önállóan vissza is tér közénk) és bár a Fidesz rendre kacérkodik az EU-ból való kilépéssel, a Brexit sajátos története és kíméletlen hatásai tökéletesen bizonyítják, hogy az Európai Uniónak jelenleg nincs jobb alternatívája, különösen nincs Magyarország számára. Az EU nem tökéletes, de ez a kompromisszumokra épülő közösség garantálja a kontinens békéjét és – olykor döcögős, de biztos – fejlődését és fennmaradását. Aki az EU ellen beszél, aki az Unió egységét támadja és kezdi ki (mindegy milyen nagyhatalmi vagy kicsinyes, önös érdektől, esetleg sima elmeháborodástól vezérelve), az határozottan Magyarország érdekei ellen cselekszik.

Az elmúlt év ugyanakkor a koronavírus nyomása alatt is mutatott némi pozitív jelzőfényt: még most is magam előtt látom a szupertrendi pestisrácot, aki örömtáncot lejtett a közösségi oldalon az általuk agyonrajongott Trump biztosnak hitt győzelmét ünnepelve, aztán jött a kijózanodás és valóság, meg Joe Biden. Ahogyan a néppárti frakcióban is kezdett évvégére világosodni: váltottak a jut-is-marad-is típusú békefenntartáson és végre egyértelműsítették, hogy az európai keresztény-konzervatív-polgári értékekbe nem fér bele a Fidesz el- vagy épp lecsúszása. Változnak az idők. Fordulnak a kockák.

Minden szempontból történelmi, tanulságos és emlékezetes tehát a 2020-as esztendő, amelynek számos pillanatát felidézhetném még. (Például, hogy megszületett hatodik gyermekem: Bercel István!) Egyetlen elfeledett, a vírus által háttérbe szorított ügyet hozok most csak Önök elé – mindannyiunk számára - egyfajta figyelmeztetésként. Az elmúlt év egyik kiemelkedően fontos eredménye, hogy az európai közösség megértette a klímaváltozás sürgető kényszerét és veszélyét, ezért kiemelt prioritássá emelte az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) végrehajtását.

A mostani járvány- és válsághelyzetben a környezeti tudatosság és a klímavészhelyzet érthető módon, de annál fenyegetőbben másodlagossá vált. Holott a veszély nem múlt el, sőt, egyre riasztóbb. A koronavírus miatt kialakult válság bebizonyította, hogy a globális kihívásokra csak közösen tudunk megnyugtató választ adni, külön-külön, pökhendi kuruckodással semmiképpen sem. Az európai közösség le fogja győzni a járványt és megfelelő figyelemmel és fegyelemmel, összefogással és szolidaritással a klímavészhelyzettel szemben is helyt fogunk tudni állni. Ahogy mondani szokták: csak együtt sikerülhet. Hajrá Európa, hajrá európai Magyarország!

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhetvenkilencedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő